Aanvullende zorgverzekering voor gezinnen met een kinderwens

Als u een kinderwens hebt, is goede kraamzorg natuurlijk belangrijk. Maar biedt de kraamzorg uit de basisverzekering wel alle zorg die u wenst?

Baby bij vader

Een aanvullende zorgverzekering biedt vaak veel ruimere vergoedingen. Houd bij de keuze van uw aanvullende zorgverzekering ook rekening met andere zorg die de kersverse moeder straks nodig heeft. Fysiotherapie, bijvoorbeeld. En hoe is uw kindje straks verzekerd voor zorgkosten? 

Kraamzorg 

De basisverzekering vergoedt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg verdeeld over ten hoogste 10 dagen. Het precieze aantal uren wordt bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIK). Uw zorgpolis bepaalt over hoeveel dagen u die uren mag spreiden. De meeste verzekeraars hanteren maximaal 8 of maximaal 10 dagen.

Kraamzorg valt niet onder het eigen risico, maar u moet wel een eigen bijdrage betalen. Er zijn enkele aanvullende zorgverzekeringen die de eigen bijdrage deels of geheel vergoeden. Soms geldt hiervoor wel een maximum. Verder biedt de aanvullende verzekering meestal een vergoeding voor extra kraamzorg

Polis van papa of polis van mama?

Ook voor kinderen tot 18 jaar geldt de verzekeringsplicht voor de basisverzekering. U hoeft voor hen echter geen premie te betalen. Daardoor geldt voor kinderen geen eigen risico. Wel moeten uw kinderen worden bijgeschreven op de polis van één van de ouders. 

Hebben u en uw partner verschillende zorgverzekeringen? Dan is het slim om uw kind(eren) bij te laten schrijven op de polis van de ouder die het meest uitgebreide pakket heeft. Onderzoek van tevoren wel of die verzekering ook goed aansluit bij de hun zorgbehoefte. Denk bijvoorbeeld aan de vergoedingen voor beugels, brillen, steunzolen en fysiotherapie.

Fysiotherapie vanaf 18 jaar

Het kan gebeuren dat u als jonge moeder na de bevalling behoefte hebt aan fysiotherapie, bijvoorbeeld als gevolg van bekkeninstabiliteit. Maar als u ouder bent dan 18 jaar en er geen sprake is van een chronische aandoening vergoedt de basisverzekering geen fysiotherapie. Heeft u wel een chronische aandoening? Dan moet u de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Alle verdere behandelingen worden wel vergoed. Overigens geldt dit niet per kalenderjaar, maar per aandoening.

Heeft u geen chronische aandoening maar wel regelmatig behoefte aan fysiotherapie? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten met een goede dekking hiervoor.

De beste zorgverzekering

Heeft u hulp nodig om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij u past? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.