Aanvullende zorgverzekering voor gezinnen met opgroeiende kinderen

Heeft u opgroeiende kinderen? Dan is een goede aanvullende zorgverzekering vaak een verstandige keuze.

Jonge kinderen geven high five

De kans is immers groot dat uw kinderen op termijn een beugel moeten of andere zorgkosten maken die niet onder de basisverzekering vallen. Een aanvullende verzekering is in zo'n geval geen overbodige luxe. 

Polis van papa of polis van mama?

Ook voor kinderen tot 18 jaar geldt de verzekeringsplicht voor de basisverzekering. U hoeft voor hen echter geen premie te betalen. Daardoor geldt voor kinderen geen eigen risico. Wel moeten uw kinderen worden bijgeschreven op de polis van één van de ouders. 

Hebben u en uw partner verschillende zorgverzekeringen? Dan is het slim om uw kind(eren) bij te laten schrijven op de polis van de ouder die het meest uitgebreide pakket heeft. Onderzoek van tevoren wel of die verzekering ook goed aansluit bij de hun zorgbehoefte. Denk bijvoorbeeld aan de vergoedingen voor beugels, brillen, steunzolen en fysiotherapie.

Kinderen en beugels

Veel kinderen worden op enig moment verwezen naar de orthodontist. Dat kan een dure grap zijn, omdat orthodontie alleen door de basisverzekering wordt vergoed als er sprake is van ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van mond, gebit of kaak. 

Daarom verzekeren ouders met opgroeiende kinderen de orthodontist vaak via een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering. Maar pas op: in de voorwaarden moet expliciet vermeld zijn dat orthodontie voor kinderen wordt vergoed!

Heeft u of uw partner een (dure) uitgebreide aanvullende- of tandartsverzekering? Onderzoek dan of ook de orthodontist van uw kind(eren) is meeverzekerd op de polis. Zo niet, dan is de kans groot dat u bij een andere verzekeraar voor hetzelfde geld deze dekking wel kunt afsluiten op een aanvullende- of tandartsverzekering.

Brillen en steunzolen

Brillen, lenzen en steunzolen worden slechts in uitzonderlijke medische situaties vergoed vanuit de basisverzekering. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, zult u een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Let er in het geval van steunzolen goed op dat deze ook de kosten van de podotherapeut vergoedt.

Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars een maximale vergoeding hanteren voor dergelijke hulpmiddelen. Als u een bril of lenzen draagt en verder weinig behoefte heeft aan aanvullende zorg, is het vaak voordeliger om te sparen voor een nieuwe bril of nieuwe lenzen. 

Fysiotherapie voor kinderen

Fysiotherapie is deels opgenomen in de basisverzekering van de zorgverzekering. Of u de behandelingen vergoed krijgt, hangt af van uw leeftijd en de reden van de behandelingen.

Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie standaard vergoed. En mocht dit nodig zijn, dan krijgen zij nog eens maximaal 9 extra behandelingen vergoed. Wie nog geen 18 is en een chronische aandoening heeft, krijgt alle behandelingen voor fysio- en oefentherapie vergoed.

Heeft uw kind geen chronische aandoening maar wel regelmatig behoefte aan fysiotherapie? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten met een goede dekking hiervoor.

Zorgeloos op vakantie

Als u of één van uw kinderen in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, worden de kosten binnen Europa meestal vergoed door de basisverzekering. Zo bent u bijvoorbeeld voor spoedeisende hulp verzekerd tot het bedrag dat een vergelijkbare behandeling hier in Nederland kost. Let dus extra op in landen waar gezondheidszorg veel kost, zoals bijvoorbeeld Zwitserland. Datzelfde geldt natuurlijk voor dure privé-klinieken.

Buiten Europa dekt de basisverzekering vanaf 2017 de zorgkosten niet meer, op enkele uitzonderingen na. Gaat u op reis naar een ander werelddeel? Dan is het verstandig om het risico te verzekeren via een aanvullende verzekering of via uw reisverzekering.

Reisverzekering

Heeft u specifieke wensen over de vergoeding van eventuele zorgkosten in het buitenland? Dan kunt u er soms beter voor kiezen om een aanvullende module zorg afsluiten bij uw reisverzekering. In veel gevallen kunt u dan ook uw eigen risico voor kosten in het buitenland declareren.

De beste zorgverzekering

Heeft u hulp nodig om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij u past? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.