Aflossingsvrije hypotheek vervroegd aflossen of niet?

Heeft u een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Dan hoeft u gedurende de looptijd ervan niet af te lossen. Maar de schuld verdwijnt niet vanzelf en moet ooit worden betaald!

Berekenen hypotheek woning

Daarom overwegen veel huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek om deze vervroegd af te lossen. Zeker sinds de banken van start zijn gegaan met de campagne Aflossingsblij. Maar is aflossen wel altijd de beste optie?

Minder schuld

De belangrijkste voordelen van aflossen zijn dat uw schuld kleiner wordt en uw woonlasten omlaag gaan. Uw hypotheek vervroegd aflossen helpt ook problemen met uw hypotheekverstrekker te voorkomen als er een -te- groot verschil ontstaat tussen de waarde van uw woning en de hoogte van de hypotheek.

Boetevrij aflossen

Gaat u uw hypotheek vervroegd afbetalen? Dan geldt er een maximum bedrag dat u per jaar boetevrij mag aflossen. Meestal is dit tussen de 10% en 20% van de lening. Dit kunt u nakijken in uw hypotheekakte. Wilt u toch meer aflossen dan boetevrij kan? Ga dan gerust met uw bank in onderhandeling.

Minder fiscaal voordeel

Als u uw hypotheek aflost, heeft u een lagere belastingaftrek in box 1 omdat u minder hypotheekrente betaalt. Dat is niet per se een nadeel: omdat de rente nagenoeg 0% is, levert uw spaargeld niets op. Maar u heeft wellicht andere mogelijkheden om wel een hoger rendement te halen. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van uw huis.

Risicovol

Er zijn situaties waarin de hypotheek vervroegd aflossen minder interessant of zelf risicovol kan zijn. Bijvoorbeeld als u al uw spaargeld erin investeert. Uw woonlasten gaan dan wel aanzienlijk omlaag, maar al uw geld zit in stenen. Eventuele financiële tegenslagen kunt u dan misschien niet meer opvangen. En uw fiscale voordeel is grotendeels of geheel verdwenen.

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen hypotheek aflossen:
  • Uw woonlasten worden lager.
  • Uw hypotheekschuld wordt lager.
Nadelen hypotheek aflossen:
  • U heeft minder fiscaal voordeel.
  • Uw vrije vermogen neemt af.

Tips

  • Maak een goede berekening van de financiële gevolgen als u uw hypotheek vervroegd wilt aflossen.
  • Maak een planning: hoeveel wilt u wanneer aflossen en hoe gaat u dat realiseren?
  • Gebruik niet al uw spaargeld voor het aflossen van uw hypotheek.

Specialist

Of de hypotheek vervroegd aflossen voor u de beste strategie is, hangt af van veel verschillende factoren. Als specialist op het gebied van financiële zaken kunnen wij alles voor u in kaart brengen en u helpen de beste beslissing te nemen. Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.