Alles over hypotheek 2016

Nooit eerder was de hypotheekrente zo laag als nu. De gemiddelde rente van een hypotheeklening die vijf jaar vaststaat, is gedaald tot onder de 2%. 

Woonhuis

Tegelijkertijd stijgen de huizenprijzen gestaag. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn huizen vorig jaar over de brede linie gemiddeld 3% duurder geworden. Vooral in de grote steden gingen de prijzen flink omhoog.

Starters

Veel starters willen daarom zo snel mogelijk een huis kopen. Nu de huizenprijzen blijven stijgen willen ze profiteren van de lage rente zolang dat nog kan.

Bestaande hypotheek

Uiteraard zijn deze ontwikkelingen niet alleen voor starters van belang. Ook als u al een hypotheek hebt, wilt u natuurlijk graag profiteren van de lage rente. Afhankelijk van uw hypotheekverstrekker, de looptijd en het rentepercentage zijn hiervoor verschillende scenario's denkbaar.

Meer veranderingen

Maar er speelt meer dit jaar en in 2017. Zo bestaat het voornemen om de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie per 1 juli verder te verlagen naar € 225.000. Voor tweeverdieners is 2016 juist weer een goed jaar. Voor hen geldt een ruimere leennorm, waardoor zij in de meeste gevallen een hogere hypotheek kunnen afsluiten dan in het verleden.

Belangrijkste zaken op een rij

Voor deze editie van Leven & Geld hebben wij de belangrijkste thema's voor u uitgediept en op een rij gezet. Via het menu aan de zijkant van deze pagina kunt u kiezen over welk onderwerp u meer wilt lezen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.