Autovakantie: goede voorbereiding is het halve werk

Traditioneel kiezen veel Nederlanders ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Geldt dat ook voor u? Zorg er dan voor dat u veilig vertrekt. U wilt immers ontspannen kunnen genieten van uw vrije dagen. Een goede voorbereiding is dan het halve werk. Om u alvast op weg helpen, hebben wij de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.

Stel met de auto op vakantie

Uw auto OK

Zorg er allereerst voor dat uw auto technisch in orde is. U gaat waarschijnlijk veel kilometers maken en wilt geen tijd verliezen door pech. Controleer daarom in elk geval uw motorolie, koelvloeistof en banden. Let op: bij een volgepakte wagen vragen de banden om meer druk!

Nog beter is het om de auto even door uw garage te laten controleren. De meeste garagebedrijven bieden voor een kleine vergoeding de zogenaamde vakantiebeurt aan. Bij zo’n servicebeurt worden de belangrijkste onderhoudsaspecten van uw auto goed gecontroleerd, zodat u met een optimale zekerheid achter het stuur stapt.

Niet vergeten om mee te nemen

Tijdens de autorit naar uw vakantiebestemming bevinden zich veel spullen in uw auto. Vergeet in ieder geval niet de onderstaande zaken mee te nemen en zorg ervoor dat ze altijd binnen handbereik zijn en niet in de volgepakte kofferbak liggen.

1. Reisdocumenten en verzekeringen

Vergeet niet uw rijbewijs, uw groene kaart en de paspoorten en/of identiteitskaarten mee te nemen. Bent u lid van de ANWB of een andere service-organisatie? Stop dan ook uw pasjes en de telefoonnummers van de meldkamers in uw portemonnee. Vergeet verder uw verzekeringsbescheiden niet (pasjes zorgverzekering, gegevens reisverzekering en telefoonnummers van alarmcentrales).

2. Vignetten

Reist u door Oostenrijk of Zwitserland of gaat u naar een ander land waar een vignetplicht geldt? Dan is het handig om al van tevoren de vignetten te kopen. Dit kan u veel tijd besparen bij de grens. In Duitsland is op sommige plaatsen de zogenaamde Umweltplakette, een milieusticker, verplicht. Umweltplakette en vignetten zijn te koop bij de ANWB. Voor het aanvragen van de milieusticker heeft u een kopie van uw kentekenbewijs nodig! 

3. Verplichte veiligheidsmaterialen

In veel Europese landen bent u verplicht om een verbandtrommel en fluoriserende vestjes voor de inzittenden aan boord van uw auto te hebben. In sommige landen is ook een brandblusser verplicht.

4. Geld en pasjes

Natuurlijk neemt u uw pinpas mee en wellicht ook een creditcard. Maar stop ook wat cash geld in uw portemonnee, zeker als u naar een land buiten de euro-zone gaat. Niet alle bankautomaten doen het altijd en niet iedereen accepteert een creditcardbetaling!

5. Reserveonderdelen

Neem altijd reservelampen, een fles motorolie, een fles koelvloeistof en voldoende ruitenwisservloeistof mee, zodat u direct kunt bijvullen als dit nodig is.

Voorkom fileleed

Gaat u in het hoogseizoen op vakantie? Raadpleeg dan voor vertrek de informatie over vakantiedrukte op de Europese wegen tijdens het zomerseizoen. Door rekening te houden met de verkeersverwachtingen, kunt u lange files en onvoorzien oponthoud tot een minimum beperken. De druktekalenders van diverse Europese landen kunt u bekijken via de onderstaande button.

Druktekalenders Europa

Controleer uw autoverzekering

Als u op autovakantie gaat zitten er meestal meerdere personen in de auto. Uw autoverzekering dekt in principe alleen schade aan uw auto of de schade die u toebrengt aan andere weggebruikers. Met de juiste aanvullende dekkingen op uw autoverzekering is er ook dekking voor letselschade van alle passagiers en schade aan hun bezittingen. Lees meer hierover in het artikel:

Autovakantie? Check uw aanvullende verzekeringen!

Heeft u vragen over uw autoverzekering? Bel of mail ons gerust. Dan helpen wij u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.