Babymoon: nog één keer samen op vakantie

Steeds vaker kiezen aanstaande ouders die zwanger zijn van hun eerste kindje voor een ‘babymoon’, een bijzondere laatste vakantie met z’n tweeën. Waar moet u op letten wanneer u zwanger op vakantie gaat? 

Zwangere vrouw staat met haar man bij een meer

De geboorte van de kleine spruit betekent wel dat er een hoop verandert. Spontaan het vliegtuig pakken naar een verre bestemming? Dat zit er voor kersverse ouders niet meer in. Toch hoeft zwanger op vakantie gaan geen probleem te zijn. Er zijn alleen iets meer zaken waar u rekening mee moet houden.

Wanneer op babymoon?

De beste tijd om uw babymoon te plannen is in het tweede trimester van de zwangerschap, ergens tussen de 18 en 24 weken. In het eerste trimester zijn de hormonale kwalen vaak een spelbreker en is de kans op een miskraam prominenter aanwezig. In het derde trimester neemt uw mobiliteit af.

Bovendien wilt u niet het risico lopen dat u bij een vroeggeboorte uw kraamweek in het buitenland moet doorbrengen. Tijdens het tweede trimester zitten veel vrouwen goed in hun vel en komt een romantische vakantie heel gelegen.

Zwanger: tot wanneer mag u vliegen?

Heeft u plannen om met het vliegtuig op vakantie te gaan? Vliegmaatschappijen willen zo min mogelijk risico lopen dat u in de lucht moet bevallen. Over het algemeen kunt u tot 28 weken zonder beperkingen vliegen. Sommige maatschappijen hanteren voor zwangerschappen zonder complicaties zelfs een grens van 36 weken.

Vanaf 28 weken zwangerschap vragen de meeste vliegmaatschappijen om een Fit to Fly verklaring van uw arts of verloskundige. Bent u in verwachting van een meerling? Dan ligt deze grens meestal op 25 weken. Let dus goed op de regels die uw vliegmaatschappij hanteert en zorg ervoor dat u voor de aangegeven grens ook weer terugvliegt.

Comfortabel vliegen met een babybuik

Daarnaast doet u er verstandig aan om maatregelen te treffen, zodat u kunt genieten van een comfortabele vlucht. Boek bijvoorbeeld een plek met extra beenruimte, zodat u uw benen kunt blijven strekken. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogd risico op trombose. Zorg er daarnaast voor dat u voldoende water drinkt om uw vochtbalans op orde te houden en draag comfortabele, niet te strakke kleding en schoenen.

Toch bevallen in het buitenland

U moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren dat u op uw babymoon te maken krijgt met complicaties of dat uw kindje besluit eerder ter wereld te komen. Neem daarom altijd uw EHIC zorgpas mee, mocht medische hulp of een ziekenhuisopname nodig zijn.

Met deze pas wordt spoedeisende hulp in het buitenland direct in rekening gebracht bij uw zorgverzekeraar, waardoor u hoge zorgkosten niet zelf hoeft voor te schieten. Repatriëring (het vervoer naar Nederland) wordt niet gedekt door de basisverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering of een goede reisverzekering, kunt u zich indekken voor deze kosten.

Verantwoord op babymoon

  • Neem uw zwangerschapsgegevens mee op reis. Vergeet ook niet het telefoonnummer van uw verloskundige. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan heeft u uw gegevens bij de hand.
  • Check welke medische voorzieningen er aanwezig zijn in de omgeving van uw vakantiebestemming.
  • Neem paracetamol en ORS mee op vakantie.
  • Check bij het boeken goed welke vaccinaties er worden aangeraden. Enkele vaccinaties, waaronder die voor Hepatitis A, DTP en tyfus, zijn niet veilig voor zwangere vrouwen. Deze vaccinaties zijn niet alleen nodig voor verre reizen, maar ook voor sommige Oost-Europese landen.
  • Doe alles in een iets rustiger tempo dan u gewend bent. Op vakantie zijn de omstandigheden anders dan thuis. Een bezoek aan de supermarkt kan met veel hitte soms al teveel zijn.
  • Smeer uw gezicht extra goed in met zonnebrandcrème. Blootstelling aan de zon kan leiden tot het zogeheten zwangerschapsmasker, waarbij u pigmentvlekken in uw gezicht krijgt. Deze vlekken trekken in de meeste gevallen na de bevalling weer weg.
  • Eten bij een eetstalletje? Dan is enige voorzichtigheid geboden. Vegetarische maaltijden zijn vaak de veiligste optie. Voedselinfecties ontstaan in de meeste gevallen door het eten van vlees en vis. Zorg wel dat groenten goed worden gekookt en schil al uw fruit.
  • Tot slot: vergeet niet te GENIETEN! Ontspanning is niet alleen goed voor u, maar ook voor uw baby.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.