Beleefboek: uw levensverhaal als nalatenschap

Ieder mens heeft een levensverhaal, vol herinneringen en wijze lessen. Aan welke gebeurtenissen in uw leven denkt u met weemoed, blijdschap en dankbaarheid terug?

Vader en dochter worden gefotografeerd door moeder

Als u die bijzondere herinneringen verzamelt en vastlegt, kunt u ze herbeleven en delen met anderen. Zo'n beleefboek is tevens een een unieke, emotionele nalatenschap.

Hoe wilt u herinnerd worden?

Bij een nalatenschap denkt u al snel aan een erfenis en andere zaken op financieel vlak. U laat echter veel meer achter dan alleen dat. Iets waardevollers: herinneringen aan mooie momenten, bijzondere gesprekken, kenmerkende uitspraken of grappige anekdotes. Emotionele zaken die vaak door de nabestaanden worden verwerkt in een toespraak tijdens de uitvaart. 

Heeft u weleens overwogen om juist die dingen te noteren? Door het optekenen van uw levensverhaal, mooie herinneringen of persoonlijke boodschappen in tekst, beeld of video, geeft u uw dierbaren een tastbare vorm van troost. Uw eigen verhaal, verteld op uw eigen manier.

Inspiratie voor uw eigen ‘leefboek’

Hoe u uw levensdocument of beleefboek vormgeeft, is iets heel persoonlijks. De mogelijkheden zijn dan ook legio. Het kan in de vorm van een boek, een video, maar ook een website. Of een combinatie daarvan. Regels zijn er niet. Ter inspiratie zetten we een paar mogelijkheden voor u op een rij:

Fotoboek

Een verzameling van uw mooiste momenten, uw lach in beeld vastgelegd en gebundeld in een boek voor uw dierbaren. Een mooie en tastbare vorm van troost.

Levensverhaal

Weten uw dierbaren waar u bent opgegroeid, wat u als kind heeft beleefd en hoe u in het leven stond? In veel gevallen weten nabestaanden samen heel veel, maar is er niet één die het hele verhaal van de overledene tot in details kent. Een goede reden om uw verhaal bij leven al op te schrijven. Dat kan digitaal of in boekvorm.

Videoboodschap

Gezichtsuitdrukkingen, de manier waarop u lacht, het geluid van uw stem en een speciale boodschap voor uw nabestaanden of die ene speciale persoon. Een videoboodschap houdt de herinnering aan u levend.

Laatste woorden

Een begrafenisrede wordt vaak opgesteld door de nabestaanden, eventueel met hulp van de uitvaartverzorger. U kunt er ook voor kiezen om zelf iets op papier te zetten en uw laatste woorden door een daarvoor gekozen persoon te laten voorlezen op uw uitvaart.

Digitale nalatenschap

Anno nu kunt u natuurlijk ook social media gebruiken om een emotionele nalatenschap te creëren. Zo biedt Facebook drie opties voor uw account na overlijden: verwijderen, laten bestaan of een herdenkingsstatus geven. In het laatste geval blijven de door u geplaatste foto’s en berichten online, maar kan uw profiel niet meer worden aangepast. Wel kunnen uw online vrienden berichten posten, mochten zij daar behoefte aan hebben

Inspirerende websites

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een beleefboek? Kijk dan voor inspiratie eens op:

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.