Brandveilig wonen

Bij veilig wonen denken veel mensen aan het voorkomen van inbraak. Maar wist u dat de brandweer gemiddeld meer dan tien keer per dag uitrukt na een melding?

Man monteert een rookmelder

Veel branden beginnen in de keuken tijdens het koken. Maar ook elektrische apparaten, open vuur zoals kaarsen en smeulende sigaretten veroorzaken regelmatig brand. Om consumenten bewuster te maken van de risico’s, organiseert de Nederlandse Brandwonden Stichting – samen met ondermeer de brandweer – elk jaar de Brandpreventieweken. Op de websites van de Brandpreventieweken en Verklein de kans op brand vindt u veel tips om brand te voorkomen.

Brandpreventieweek.nl

Verkleindekansopbrand.nl

Rookmelders

Zeker als een brand ‘s nachts ontstaat, redden rookmelders mensenlevens. De meest gebruikte rookmelders zijn de optische melders. De lichtgevoelige cel in het apparaat neemt de rook waar, waarna de melder afgaat. Als u er meerdere in uw huis ophangt, kies dan voor melders die u met elkaar kunt verbinden. Als één van de melders afgaat, volgen de anderen vanzelf.

Een rookmelder  – en dan met name de batterij ervan – moet regelmatig worden getest. Batterijen gaan vaak maar een jaar mee, de rookmelder zelf heeft een levensduur van ongeveer tien jaar. Houd de rookmelder ook goed schoon zodat hij zijn werk optimaal blijft doen.

Certificaat

Plaats uw rookmelders bij voorkeur op het plafond, tenminste een halve meter van de muur of de hoek. Hang er op de begane grond één in de gang of tussen de keuken en de woonkamer. Voorzie verder elke verdieping van uw huis met tenminste één rookmelder. Plaats rookmelders bij voorkeur niet in de keuken, de badkamer, de garage of boven een verwarming.

Het gevaar van koolmonoxide

Koolmonoxide ontstaat als er te weinig zuurstof is voor een volledige verbranding van hout, kolen, gas of olie. Koolmonoxide is giftig en erg gevaarlijk omdat het geurloos is. U merkt er niets van als u het inademt. Als u er veel van binnenkrijgt, kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en hartkloppingen. In het ernstigste geval kun u bewusteloos raken en overlijden.

Tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen
  • Ventileer de ruimte waarin een verbrandingstoestel staat. Zo zorgt u voor voldoende zuurstof, waardoor de kans op onvolledige verbranding afneemt.
  • Kijk naar de kleur van de vlam. Als deze oranje of geel is in plaats van blauw en hoger komt dan normaal, is er sprake van onvolledige verbranding. Schakel dan direct een monteur in.
  • Laat elk jaar onderhoud verrichten aan verwarmingsapparatuur. Kies altijd voor een erkend installatie- en servicebedrijf.
  • Hang koolmonoxidemeters op in risicoruimtes. Net als rookmelders geven deze een geluidssignaal als er een gevaarlijke situatie ontstaat.

Vluchtplan

Mocht er brand uitbreken in uw huis, kunnen u en uw gezin de woning dan snel en veilig verlaten? Na de melding moet de brandweer binnen acht minuten bij u zijn, maar tot die tijd bent u op uzelf aangewezen. Omdat een brand vaak al binnen drie minuten fel woedt, kan een goed vluchtplan in zo’n situatie het verschil betekenen tussen leven en dood.

Maak van tevoren duidelijke afspraken. Wie maakt de kinderen wakker en haalt de baby uit de wieg? Wie zorgt er voor de hond? Rook stijgt op, vlucht dus altijd naar beneden. Als het mogelijk is, kies dan voor de straatkant en niet voor de tuinkant. Bepaal ook een tweede vluchtroute voor het geval de eerste is afgesloten.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.