Checklist Veilig op weg

Speciaal voor iedereen die straks weer in de auto stapt om op weg te gaan naar zijn vakantiebestemming, hebben wij een praktische checklist opgesteld. Zo weet u zeker dat u niets vergeet en optimaal voorbereid op weg gaat.

klein wit autootje

Controle

Controleer voor vertrek het olie- en koelvloeistofpeil van uw auto. ZIt ook de tank met ruitenwisservloeistof vol? Controleer verder of de bandenspanning hoog genoeg is: bij een volgepakte wagen vragen de banden om meer druk!

Reisdocumenten en verzekeringen

Vergeet niet uw rijbewijs, uw groene kaart en de paspoorten en/of identiteitskaarten mee te nemen. Bent u lid van de ANWB of een andere service-organisatie? Stop dan ook uw pasje en de telefoonnummers van de meldkamers in uw portemonnee. Vergeet ook uw verzekeringsbescheiden niet (pasjes zorgverzekering, gegevens reisverzekering en telefoonnummers van alarmcentrales).

Geld en pasjes

Natuurlijk neemt u uw pinpas mee en wellicht ook een creditcard. Maar stop ook wat cash geld in uw portemonnee, zeker als u naar een land buiten de euro-zone gaat. Niet alle bankautomaten doen het altijd en niet iedereen accepteert een creditcardbetaling!

Vignetten

Reist u door Oostenrijk of Zwitserland? Dan is het handig om al van tevoren de verplichte vignetten te kopen. Dit kan u veel tijd besparen bij de grens. In Duitsland is op sommige plaatsen de zogenaamde Umweltplakette, een milieusticker, verplicht. Umweltplakette en vignetten zijn te koop bij de ANWB. Voor het aanvragen van de milieusticker heeft u een kopie van uw kentekenbewijs nodig. Gaat u naar Tsjechië of Bulgarije? Ook daar zijn vignetten tegenwoordig verplicht! 

Aan boord

In veel Europese landen bent u verplicht om een verbandtrommel en fluoriserende vestjes voor de inzittenden aan boord van uw auto te hebben. In sommige landen is ook een brandblusser verplicht. Neem ook een fles motorolie, een fles koelvloeistof en voldoende ruitenwisservloeistof mee, zodat u direct kunt bijvullen als dit nodig is.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.