Donor worden: ja of nee?

Wel of niet orgaandonor worden, het lijkt een simpele vraag. Toch schuift het gros van de Nederlanders de beslissing voor zich uit. 

Donorregistratie

Eén donor kan wel acht levens redden. Het probleem is alleen dat er een groot tekort is aan donoren. Mede daarom heeft de Tweede Kamer een nieuwe wet aangenomen, die nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. 

Heeft u nog niet laten vastleggen wat er met uw organen gebeurt als u komt te overlijden? Dan wordt de keuze straks mogelijk vóór u gemaakt. Dit moet u weten.

Van ‘nee-tenzij’ naar ‘ja-mits’

Nu geldt in Nederland nog het zogeheten nee-tenzij-systeem. U bent geen donor, tenzij u zelf aangeeft dit te willen zijn. Als ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, verandert dit. Laat u uw beslissing dan niet vastleggen, dan loopt u het risico dat er een keuze wordt gemaakt waar u niet achter staat.

Bent u straks automatisch donor als u zich niet registreert? Niet per se. In het nieuwe systeem krijgt iedere Nederlander vanaf 18 jaar een brief met een donorformulier toegestuurd. U kunt zich daarmee ook afmelden als donor. 

Als u niet reageert, wordt u geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. In dat geval beslissen uw nabestaanden erover wat er met uw organen gebeurt. Wilt u uw dierbaren niet belasten? Dan moet u zelf uw keuze vastleggen. Dit kan eenvoudig online via www.donorregister.nl.

Feiten en fabels

Wat betekent het nu eigenlijk om donor te zijn? Daarover bestaan nog altijd onduidelijkheden. Enkele feiten en fabels op een rij:

Feit: Iedereen kan zich registreren als donor
Bent u minimaal 12 jaar, wilsbekwaam en staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kunt u zich laten registreren als donor. Na uw overlijden bepaalt een arts of u in aanmerking komt om te doneren. In de praktijk blijkt slechts een klein percentage geschikt.
 
Fabel: Het donorschap heeft gevolgen voor de uitvaart
De donatieprocedure verloopt snel. De begrafenis of crematie hoeft dus niet te worden uitgesteld. Daarnaast kan de donor zonder problemen worden opgebaard. Ook in het geval van huid-, oogweefsel- en botdonatie wordt hier rekening mee gehouden.

Feit: Iedereen heeft recht op een orgaan
U kunt als donor niet bepalen aan wie u uw organen wilt schenken. De selectie gebeurt op basis van criteria als bloedgroep, weefselovereenkomst, lengte, gewicht en medische urgentie. Wel moeten ontvangers van bijvoorbeeld een donorlong minimaal zes maanden gestopt zijn met roken.

Fabel: Artsen doen minder hun best om het leven van donoren te redden
Elke arts is verplicht er alles aan te doen om het leven van zijn patiënt te redden en heeft hiervoor een eed afgelegd. Pas op het moment dat overlijden onvermijdelijk is, wordt bepaald of de patiënt daadwerkelijk geschikt is om organen te doneren.

Meer weten over orgaandonatie: www.transplantatiestichting.nl. 

Welke opties heeft u?

De keuze om organen te doneren is heel persoonlijk. Wilt u absoluut geen donor zijn? Dan is het belangrijk dit vast te laten leggen. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden een keuze maken, waar u mogelijk niet achter staat. In de praktijk heeft u de volgende opties:

  • ik geef toestemming
  • ik geef geen toestemming
  • mijn nabestaanden beslissen
  • een specifiek persoon beslist

Wilt u wel doneren, maar bepaalde organen of weefsels uitsluiten? Ook dit is mogelijk. Uw keuze doorgeven kan eenvoudig online via www.donorregister.nl.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.