Goed verzekerd op vakantie

Doorlopende reisverzekering altijd even doornemen

De meeste vakantiegangers hebben gekozen voor het gemak van een doorlopende reisverzekering. Heeft u dit jaar andere vakantieplannen of is uw gezinssamenstelling onlangs veranderd? Check dan tijdig uw reisverzekering.

Duikbril met paspoort op landkaart

Op vakantie loopt u andere risico’s dan thuis. Een reisverzekering zorgt ervoor dat u verzekerd bent voor de gevolgen van onder andere diefstal, ongevallen en calamiteiten tijdens uw vakantie. Denk bijvoorbeeld aan schade die u per ongeluk veroorzaakt aan uw vakantiehuisje of speciaal vervoer naar Nederland na een ongeval.  

Kortlopend of doorlopend?

Reisverzekeringen worden aangeboden in twee varianten: kortlopende of doorlopende. Aangezien Nederlanders gemiddeld bijna 3 keer per jaar op vakantie gaan, is het niet zo gek dat de doorlopende reisverzekering het meeste wordt afgesloten. Deze verzekering sluit u één keer af en biedt u het hele jaar door dekking voor vakanties en weekendjes weg. Gaat u meerdere malen per jaar op vakantie of gaat u langer dan 21 dagen weg? Dan is een doorlopende reisverzekering vrijwel altijd een goedkopere optie.

Hoe werkt een doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering is een combinatie van een basis met een aantal aanvullende dekkingen. Vanuit de basis bent u verzekerd van dag en nacht hulpverlening via een alarmcentrale. Ook vallen onder deze dekking onvoorziene uitgave na bijvoorbeeld een ongeval of schade als u iets stuk maakt van een ander.

De meeste reisverzekeringen kennen de volgende aanvullende dekkingen:

 • Bagagedekking: Uw bagage is tot een bepaald maximum bedrag verzekerd voor diefstal en schade. Er gelden meestal aangepaste maximale bedragen voor kostbare spullen zoals smartphones, elektronica en camera’s. Neemt u veel kostbare zaken mee? Overweeg dan een uitgebreidere bagagedekking of losse kostbaarhedenverzekering.
 • Medische kosten: Dekt de medische kosten in het buitenland die niet via uw zorgverzekering worden vergoed.
 • Reisongevallen: Met uw basisverzekering bent u verzekerd van hulp bij ongevallen. Deze aanvulling zorgt ervoor dat u een eenmalige uitkering krijgt bij blijvende invaliditeit. Mocht u onverhoopt op vakantie komen te overlijden, dan krijgen uw nabestaanden een uitkering.
 • Reisrechtsbijstand: Hiermee bent u verzekerd van juridische hulp in het buitenland.
 • Vervangend vervoer: Begeeft uw auto, motor, scooter of camper het plots? Met deze aanvullende dekking heeft u direct recht op een vervangend, vergelijkbaar vervoersmiddel.
 • Wintersportdekking: Verzekeraars zien wintersport als een risicovolle activiteit. Met een aanvullende wintersportdekking bent u verzekerd bij een ongeval, maar ook bij schade, diefstal of verlies van uw ski’s, uitrusting et cetera. Ook voor andere ‘gevaarlijke’ sporten kunnen aanvullende dekkingen afgesloten worden. Lees hier meer over in ons artikel ‘Sportieve vakantie in het buitenland’.
 • Annulering: Veel verzekeraars bieden aantrekkelijke pakketkortingen wanneer u ook voor een aanvullende annuleringsverzekering kiest. Zeker in het geval van een verre en dus kostbare reis, is deze verzekering raadzaam.

In een doorlopende reisverzekering wordt een pakket met aanvullende dekkingen opgenomen. Omdat de voorwaarden en dekkingen van deze aanvullingen niet bij iedere verzekeraar hetzelfde zijn, bestaan er grote premie- en dekkingsverschillen tussen doorlopende reisverzekeringen.

Controleer uw reisverzekering altijd voor vertrek

De meeste mensen vinden verzekeringszaken niet leuk. Toch adviseren wij u om elk jaar voor de vakantie even uw reisverzekering te controleren. Dit geldt zeker wanneer:

 • u voor het eerst buiten Europa reist
  Ging u tot voor kort altijd naar uw vertrouwde camping in Frankrijk, maar wilt u deze zomer drie weken op vakantie naar Thailand? Indien u een Europadekking heeft, moet u deze omzetten in een Werelddekking.
   
 • u een langere reis gaat maken
  Voor een doorlopende reisverzekering geldt een maximale reisduur. Deze kan van verzekeraar tot verzekeraar verschillen. Gaat u langer dan 30 dagen vakantie? Controleer dan goed of uw verzekering volstaat.
   
 • uw gezinssamenstelling is veranderd
  Bent u onlangs getrouwd of is uw gezinssituatie veranderd? Controleer dan goed of alle gezinsleden zijn meeverzekerd. Kinderen tot 5 jaar zijn meestal gratis meeverzekerd. Wel moet u zelf bij uw verzekeraar melden dat uw kind(eren) meegaan op vakantie.
   
 • u risicovolle sporten gaat beoefenen
  Bent u van plan op vakantie een sportieve activiteit te ondernemen, bijvoorbeeld jetskiën, diepzeeduiken, raften, paragliden of bergbeklimmen? In dat geval moet u zich extra verzekeren voor risicovolle activiteiten.
   
 • u uw vakantie wilt combineren met een studie, stage of werk
  Zoals de naam al aangeeft, is een reisverzekering bedoeld voor reizen, oftewel alleen voor vakanties. Gaat u werken of studeren, dan volstaat een reisverzekering dus niet. Dat kan ook gelden als u vrijwilligerswerk gaat doen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.