Een gezond lijf met de Schijf van Vijf

Wie gezond wil eten, kiest zoveel mogelijk voor verse en magere producten, gebruikt zo weinig mogelijk meervoudig verzadigde vetten en suiker en houdt zich elke dag aan de Schijf van Vijf. Want hoewel deze inmiddels al meer dan zestig jaar bestaat, blijft het een handig hulpmiddel voor de samenstelling van uw dagelijkse dieet.

Groente en fruit

De Schijf van Vijf is in 1953 opgesteld door het Voorlichtingsbureau voor de voeding in Nederland, een overheidsorganisatie die in 2000 is opgegaan in het Voedingscentrum. De vijf vakken staan voor de uiteenlopende voedingsmiddelen die u bij voorkeur dagelijks moet eten: groente en fruit, rijst, aardappelen en brood, eiwitproducten zoals vis, vlees, eieren en zuivel, vetstoffen zoals olie, margarine en boter en dranken. 

Afhankelijk van onze leeftijd moeten we meer of minder van deze producten gebruiken. Op de website van het Voedingscentrum kunt u eenvoudig berekenen wat voor u de optimale hoeveelheden zijn.

Suiker en zout

Maar alleen met de Schijf van Vijf bent u er nog niet, stelt het Voedingscentrum. Veel producten in de schappen van de supermarkt bevatten namelijk veel suiker en/of zout. Op deze manier maakt de voedingsmiddelenindustrie producten langer houdbaar. Het risico is echter dat u ongemerkt ongezond veel suiker en zout consumeert. 

Wist u bijvoorbeeld dat zelfs aan verpakte vleeswaren zoals ham en kipfilet suiker is toegevoegd? Dat verwacht je niet direct bij een hartig product. Daarom is het verstandig om de etiketten altijd goed te lezen. Hierop vindt u een schat aan informatie over de voedingsstoffen in het product.

Alternatieven

Wilt u wel een plakje kipfilet op uw boterham, maar staat het u tegen dat er suiker inzit? Koop dan bij de poelier een mooie filet van een scharrelkip en braad deze zelf. Zo weet u precies wat u eet. Of haal een beenhammetje bij de slager en gebruik dat.

Maak voortaan ook uw kruidenmengsels zelf. Aan de zakjes die u in de supermarkt koopt, is niet alleen suiker toegevoegd, er zit vaak ook veel te veel zout in. Bijkomend voordeel van het maken van uw eigen specerijenmixen is dat dit veel goedkoper is.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.