Veilig wonen

Een veilig huis voor kinderen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Zo leren ze hoe de wereld in elkaar steekt. Helaas kunnen kinderen nog niet inschatten hoe gevaarlijk een situatie kan zijn. Daarom is het belangrijk dat u de veiligheid van uw huis goed onder de loep neemt.

Kind zit te spelen met het stopcontact

De eerste jaren bekijkt uw kind het huis letterlijk vanuit een ander oogpunt dan u dat doet. Kruipend, buikschuivend en met wiebelige passen gaat het op ontdekkingstocht zonder enig besef van veiligheid. En aangezien het hoofdje in het begin nog het zwaarste punt is, is af en toe een kopstoot met de vloer, tafel of deur onvermijdelijk.

Maar er zijn ook andere, écht gevaarlijke situaties waarvan u er sommige misschien over het hoofd ziet. Een goed begin is om eens zelf op uw buik te gaan liggen om vanuit het perspectief van uw kleine bengel het huis te bekijken. Wat is er binnen uw bereik en wat ziet er interessant uit?

Checklist gevaarlijke plekken en situaties

Wij hebben een checklist opgesteld waarmee u de gevaarlijkste punten in uw huis kunt aanpakken pakken.

Item Omschrijving
Stopcontacten Stopcontacten zijn net lachende gezichtjes, dus daar wil een kind graag aanzitten en mee spelen. Zorg daarom dat al uw stopcontacten voorzien zijn van kinderbeveiliging.
Scherpe hoeken Een tafel of een meubel met scherpe hoeken? Hoekbeschermers maken een botsing met zo'n meubel een stuk minder heftig.
Tafelkleed Een tafelkleed lijkt voor een kind een ideaal hulpmiddel om zich aan omhoog te trekken. Hierbij trekt het alles mee wat op de tafel ligt, van de bloemenvaas tot een kop hete thee.
Koken Kies tijdens het koken altijd voor de achterste kookpitten. Ook al bent u in de buurt, een kind kan in no time naar het fornuis grijpen. Zorg er ook voor dat alle pannen hun steel naar de muur gericht hebben.
Heet water Heeft u heet water uit de kraan gebruikt? Spoel dan altijd na met koud water. Mocht uw kind de kraan aanzetten, dan komt er in ieder geval niet direct heet water uit.
Apparaten Zijn alle elektrische apparaten in het huis goed opgeborgen? Vergeet niet dat ook de snoeren interessant speelgoed zijn!
Deuren Op de één of andere manier vinden die kleine vingertjes altijd hun weg naar de deurpost. Gebruik deurklemmen of een deurstopper om kneuzingen en andere verwondingen te voorkomen.
Trappen Trappen zijn risicovol voor kinderen. Zorg daarom voor een traphekje aan de boven- en onderkant van de trap. Gebruik anti-slipmatten op de treden om uitglijden te voorkomen.
Douche en bad Douchen en badderen behoren vaak tot de favoriete activiteiten van kinderen. Maar door al het water kan het glad worden in de badkamer. Zorg daarom altijd voor anti-slipmatjes. En u laat uw kind natuurlijk nooit alleen als het in bad zit. Onderwater glijden gaat vaak geruisloos en snel, dus blijf in de buurt.

 

Even proeven of toch niet?

Als ze zes tot achttien maanden oud zijn, gaan kinderen door de ‘orale fase’. Werkelijk alles gaat in het mondje, eetbaar of niet. Dat levert andere risico's op, zeker als het om producten gaat die veel schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van uw kind.

Item Omschrijving
Planten Controleer of u in de tuin en in huis giftige planten hebt staan. Veel mooie bloeiers zijn namelijk giftig, sommige kunnen zelfs dodelijk zijn. Check ook goed wat voor planten en bloemen u in huis hebt.
Schoonmaakmiddelen Zorg dat al uw schoonmaakmiddelen hoog zijn opgeborgen (hoger dan 150 centimeter) of achter een lade of deur met kindersluiting. Zorg er ook voor dat er in de wc geen chloor en luchtverfrisser voor het grijpen zijn.
Verzorgingsproducten Hoewel zeep, shampoo, scheerschuim en andere verzorgingsproducten niet dodelijk zijn, kunnen ze de ogen en huid van uw kind flink irriteren. Opbergen dus!
Medicijnen Is het u ooit opgevallen hoeveel medicijnen op snoepjes lijken? Als wij al nauwelijks het verschil zien, dan is dat voor uw kind al helemaal onmogelijk.

 

Eerste hulp voor kinderen

Hoe u ook uw best doet, u kunt niet alles voorkomen. Daarom is het goed om te weten wat u moet doen, mocht er toch iets gebeuren. Een goed begin is de Gifwijzer. Deze kaart geeft eerste hulp bij vergiftiging van jonge kinderen. Naast de papieren versie, is er ook een Gifwijzer app verkrijgbaar.

Ook kunt u ervoor kiezen om een cursus EHBO aan kinderen en baby’s te volgen. Deze wordt onder andere aangeboden door het Rode Kruis. Naast de EHBO cursus kunt u hier ook een cursus reanimatie aan kinderen en baby’s volgen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.