Energielabel omhoog, kosten omlaag

Dat een wasmachine of koelkast een energielabel heeft, vinden we heel gewoon. Maar over het verplichte energielabel voor woningen bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Heeft het label nu echt waarde? Zeker! Hoe gunstiger het energielabel, hoe lager uw maandelijkse lasten én hoe hoger de waarde van uw woning.

Huis met energie label,s

Begin 2015 hebben alle huishoudens in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen. Woningen met een A-label zijn het zuinigst, woningen met een G-label het minst zuinig. Geen idee welk voorlopig energielabel uw woning heeft? Check het op www.zoekuwenergielabel.nl.

Het voorlopige energielabel is niet meer dan een grove schatting, gebaseerd op het bouwjaar en het type woning. De achterliggende gedachte ervan is huiseigenaren te stimuleren na te denken over mogelijkheden om hun woning zuiniger te maken.

Van voorlopige naar definitief energielabel

Wilt u uw woning verkopen of verhuren? Dan moet u het voorlopige label zelf omzetten in een definitief label. Als u energiebesparende maatregelen heeft genomen (denk aan isolatie of zonnepanelen), dan heeft dat een gunstig effect op uw energielabel. Het aanvragen van een definitief label kost enkele tientjes en is eenvoudig online te regelen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Heeft u geen definitief energielabel als u uw huis verkoopt of verhuurt? Dan riskeert u een boete van € 405.

Groen loont!

Dat een groen huis met een gunstig energielabel bijdraagt aan een beter milieu, spreekt voor zich. Maar wat betekent het voor uw portemonnee?  De twee belangrijkste voordelen van een groen energielabel:

  • Hogere woningwaarde: woningen voorzien van een gunstig energielabel verkopen sneller én voor een hogere prijs, zo blijkt uit onderzoek van Tilburg University en Universiteit Maastricht. Een woning met een A-label levert gemiddeld € 7000,- meer op dan woningen met het meest voorkomende D-label.
     
  • Lagere maandlasten: ook al bent u niet direct van plan om te verhuizen, het investeren in een energiezuinig of zelfs energieneutraal huis, levert u direct geld op. U kunt namelijk honderden euro’s per jaar besparen op uw stook- en elektriciteitskosten.

Van G naar A: op naar een gunstiger label

Dankzij het verplichte energielabel, is het interessanter om te investeren in energiebesparende oplossingen. Het opkrikken van uw energielabel doet u bijvoorbeeld door te investeren in:

  • goede isolatie van (spouw)muren, vloer, gevel en dak
  • dubbele beglazing (HR+ of HR++) op de woon- en slaapetage
  • zuinige cv-ketel of zonneboiler
  • zonnepanelen

Financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te nemen, ook wanneer u niet over eigen spaargeld beschikt. Zo bieden sommige gemeenten subsidies en kan het mogelijk zijn om uw energiebesparing mee te laten financieren in uw hypotheek. Daarnaast bestaan er gunstige, 'groene' leningen waarover u slechts weinig rente hoeft te betalen.

Heeft u plannen om uw huis energiezuiniger te maken en wilt u weten wat voor u de beste manier is om dit te financieren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.