Financiële impact overlijden vaak groter dan gedacht

Zes op de tien Nederlanders gaan er na het overlijden van hun partner financieel fors op achteruit. Ruim eenderde kan zelfs niet in het huis blijven wonen.

Moeder en dochter

Weet u wat de financiële impact is als u of uw partner onverwachts wegvalt? Stilstaan bij de financiële gevolgen van overlijden is voor veel mensen nog altijd een taboe. Bijna de helft van de Nederlandse gezinnen praat er liever niet over. 

Maar als een nabestaande na het overlijden van een dierbare ook nog een financiële klap krijgt, maakt dat een toch al moeilijke periode nog veel zwaarder. Daarom is het verstandig om de financiële gevolgen van een overlijden van tevoren in kaart te brengen. Zo kunt u er bijtijds voor zorgen dat er geen geldzorgen ontstaan.

Inkomen en hypotheek

Een belangrijke vraag is of de achterblijvende partner een eigen inkomen heeft en in hoeverre dat voldoende is om van te leven. Veel vaste lasten blijven immers hetzelfde terwijl er wel een inkomen wegvalt.

Heeft u een eigen huis met een hypotheek? Bereken dan goed of u of uw partner de hypotheeklasten alleen kan opbrengen als de ander wegvalt. Niet alleen is er dan minder inkomen, de kans bestaat dat de achterblijver minder inkomstenbelasting gaat betalen en dus ook minder hypotheekrenteaftrek krijgt.

Overlijdensrisicoverzekering

Veel partners met een hypotheek hebben een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten op elkaars leven. Mocht één van hen overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de ander. Een ORV wordt echter zelden voor 100% van de hypotheek afgesloten. Dat betekent dat de achterblijver wel lagere maandlasten heeft, maar nog altijd een deel van de hypotheekrente (en aflossing of premie) moet blijven betalen.

Dat hoeft geen probleem te zijn al de inkomens van de beide partners ongeveer gelijk zijn. Maar als er een groot verschil is en de partner met het hoogste inkomen valt weg, dan kunnen de kosten voor de hypotheek voor de achterblijver een te grote last blijken. Het is daarom verstandig om af en toe te onderzoeken of uw ORV nog wel voldoet aan de wensen. Het gebeurt immers regelmatig dat één van beide partners in de loop der tijd minder gaat werken en dus minder inkomen heeft.

Financiële situatie in kaart brengen

Wilt u in kaart brengen hoe de financiële situatie van uw gezin eruit ziet mocht u of uw partner komen te overlijden? Wij helpen u er graag bij. Bel ons gerust om een afspraak te maken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.