Veilig wonen

Hoe gezond is uw huis?

Uit recent onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders gezondheidsklachten heeft door vocht en het gebrek aan frisse lucht in huis. Vooral vermoeidheid, hoofdpijn, allergie en concentratieproblemen zijn het resultaat van zo'n ongezond leefklimaat. Maar hoe kunt u dit voorkomen?

Iemand doet het raam open

In elk huis is vocht aanwezig en dat is op zich geen probleem. Sterker nog, de juiste luchtvochtigheid zorgt ervoor dat uw huid – en uw meubels! – niet uitdrogen. De ideale luchtvochtigheid van uw huis is tussen de 40 en 60%. Problematisch wordt het als er structureel meer vocht aanwezig is.

Teveel vocht

U herkent vochtige plaatsen in huis vaak aan een bedompte geur en vocht- of schimmelplekken. Ook insecten zoals zilvervisjes en pissebedden zijn een indicatie, evenals loslatend behang en stucwerk. Een andere aanwijzing voor te veel vocht is doorlopend condens op uw ramen.

Goed ventileren is een belangrijke manier om dit te voorkomen. Toch is dit niet altijd afdoende. Als er bijvoorbeeld een onzichtbare lekkage is, zult u deze moeten verhelpen. De Vereniging Eigen Huis heeft een handige online vochtwijzer ontwikkeld die hierbij kan helpen.

Gevaarlijke schimmels

Mocht u schimmel in huis hebben, dan moet u dit zo snel mogelijk aanpakken. Hoewel schimmel lange tijd kan ‘stilstaan’, kan het zich explosief ontwikkelen door vocht. Dat ziet er niet alleen vies uit, maar kan ook gevaarlijk zijn.

De veelvoorkomende zwarte huisschimmel kan huidirritatie en eczeem veroorzaken, maar ook ontstekingen van longen, darmen en maag tot gevolg hebben. In het ernstigste geval tast de schimmel zelfs het zenuwstelsel en dus de hersenen aan. Gelukkig kunt u bij de drogist en de bouwmarkt producten krijgen die schimmels doden en verwijderen.

Koolmonoxide, de onzichtbare moordenaar

Naast vocht is het gevaar van koolmonoxidevergiftiging het grootste gezondheidsrisico dat u thuis loopt. Koolmonoxide ontstaat als er te weinig zuurstof is voor een volledige verbranding bij toestellen waarin hout, kolen, gas of olie wordt gestookt.

Koolmonoxide is zo gevaarlijk omdat het geurloos is. Dus merkt u er niets van als u het inademt. Krijgt u er veel van binnen, dan kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en hartkloppingen. In het ernstigste geval kun u bewusteloos raken en overlijden.

Tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen

  • Ventileer de ruimte waarin een verbrandingstoestel staat. Zo zorgt u voor voldoende zuurstof, waardoor de kans op onvolledige verbranding sterk afneemt.
  • Kijk naar de kleur van de vlam. Als deze oranje of geel is in plaats van blauw en hoger komt dan normaal, is er sprake van onvolledige verbranding. Schakel dan direct een monteur in.
  • Laat sowieso elk jaar onderhoud verrichten aan verwarmingsapparatuur. Kies altijd voor een erkend installatie- en servicebedrijf.
  • Hang koolmonoxidemeters op in risicoruimtes. Net als rookmelders geven deze een geluidssignaal als er een gevaarlijke situatie ontstaat.

Veilig Wonen Plan

Wij adviseren u om elk jaar de veiligheid van uw woning te controleren en een plan van aanpak te maken om eventuele gebreken te verhelpen. In dit Veilig Wonen Plan hoort uiteraard ook de conditie van uw woning als het gaat om vocht, schimmels en koolmonoxide. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.