Veilig wonen

Houd inbrekers buiten de deur

Inbraak is één van de vervelendste dingen die kan gebeuren. Naast de materiële schade kan een inbraak grote emotionele gevolgen hebben. Iemand is ongewenst uw huis binnengedrongen en dat geeft een onveilig gevoel. Gelukkig neemt het aantal woninginbraken al jaren af. 

Inbreker kijkt naar binnen

Een van de factoren van de daling van het aantal inbraken is dat steeds meer mensen goed hang- en sluitwerk hebben. Daarnaast is er meer sociale controle in de vorm van buurtgroepen, bijvoorbeeld op WhatsApp. Maar de belangrijkste factor om de kans op inbraak te voorkomen, is nog altijd uw eigen gedrag. Verreweg de meeste inbraken worden namelijk gepleegd door gelegenheidsdieven, die hun slag slaan als ze een makkelijk doelwit zien.

Maak het inbrekers moeilijk

Een inbraak is vaak zo gepleegd. Soms zelfs terwijl u thuis bent! Eén moment van onoplettendheid is genoeg voor een inbreker om zijn slag te slaan. Met de volgende tips verkleint u de kans op inbraak aanzienlijk.

Samenwerken aan een veilige buurt

Samen met uw buurtgenoten kunt u verder bijdragen aan een veilige omgeving. Een nieuwe trend is het starten van een buurtpreventie WhatsApp- of Facebook-groep. Ziet u iets verdachts in de buurt of wilt u uw buren informeren dat u langdurig van huis bent, dan kunt u dit snel en eenvoudig delen. Zo houdt u samen een extra oogje in het zeil. Als u een dergelijk initiatief wilt starten, vraag dan gerust uw gemeente of wijkagent om hulp.

Toch een inbraak?

Wordt er toch bij u ingebroken? Meld dit direct bij de politie. Als u denkt dat de inbrekers nog in de buurt zijn, belt u met 112. Zo niet, bel dan 0900-8844. Neem vervolgens zo snel mogelijk contact op met ons. Vergeet ook niet om aangifte te doen, zonder aangifte keert uw verzekeraar de schade namelijk niet uit.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.