Hypotheek oversluiten of niet?

De hypotheekrente is historisch laag. Veel huiseigenaren vragen zich daarom af of ze hun hypotheek moeten oversluiten om zo hun maandlasten te verlagen. Het antwoord op die vraag verschilt van geval tot geval.

Huizen en geld

Als u uw hypotheek oversluit voordat uw contract afloopt, moet u namelijk een boete betalen aan uw geldverstrekker. Soms zijn de kosten van die boete zo hoog, dat oversluiten niet interessant is.

U zult de term 'oversluiten' trouwens niet vinden in uw hypotheekcontract. Wel leest u hier de regels voor vervroegd aflossen. Eigenlijk is dat ook wat u doet bij oversluiten: u neemt een nieuwe hypotheek, waarmee u de oude aflost. En omdat de geldverstrekker daardoor inkomsten misloopt, moet u een boete betalen. De hoogte hiervan hangt af van de rente die u nu betaalt en de rente die uw financier op dit moment rekent voor een vergelijkbare hypotheek.

Vragen oversluiten hypotheek

De belangrijkste vragen bij het oversluiten van een hypotheek zijn:

  • wat is het doel van het oversluiten van uw hypotheek?
  • hoeveel lager zijn de maandlasten nu en na oversluiten?
  • hoeveel boeterente moet u betalen als u uw hypotheek oversluit?
  • hoeveel bijkomende kosten heeft u bij oversluiten (advies, taxatie, notaris)?
  • kunt en wilt u investeren in het oversluiten van uw hypotheek?
  • hoe lang duurt het voordat u de investering terugverdient?

Een gouden regel bij oversluiten is dat u de meerkosten binnen vijf jaar moet terugverdienen. Natuurlijk kunt u hiervan afwijken, zeker als u binnen uw lopende hypotheek nog lange tijd aan een hoge rente vastzit. Wilt u uw hypotheek oversluiten omdat u gaat verbouwen? Onderzoek in dat geval of het niet aantrekkelijker is om de lopende hypotheek aan te passen in plaats van over te sluiten.

Oversluiten of overstappen?

U kunt uw hypotheek oversluiten bij uw huidige geldverstrekker, maar ook bij een andere bank of verzekeringsmaatschappij. Als u alleen uw rentevaste periode wilt aanpassen, bent u bij uw eigen bank vaak voordeliger uit dan wanneer u de gehele hypotheek verhuist. Maar als het rentevoordeel bij een andere financier groot is, kan het ondanks de hogere kosten toch voordeliger zijn om helemaal over te stappen. Voor hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten heeft dit trouwens geen gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek, ongeacht de hypotheekvorm.

Loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Dan ontvangt u automatisch een nieuw voorstel van uw bank. Neem dit niet klakkeloos aan, maar informeer ook eens bij andere geldverstrekkers. Wacht daar niet te lang mee, het is verstandig om minimaal een half jaar voor het aflopen van uw contract met uw onderzoek te starten.

Beste oplossing

Overweegt u uw hypotheek open te breken? Neem dan gerust contact met ons op voor een advies.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.