Is dit het moment om uw droomhuis te kopen?

De woningmarkt is door de kredietcrisis al jaren volop in beweging. Daardoor twijfelen veel mensen of dit wel het goede moment is om hun droomhuis te kopen. Geldt dat ook voor u? Wij zetten de belangrijkste trends en ontwikkelingen op een rij zodat u een betere overweging kunt maken.

Man en vrouw staan in etalage te kijken bij de makelaar

Op dit moment staan veel stoplichten op de woningmarkt op groen. Daardoor kriebelt het bij veel aspirant-huizenkopers. Moeten zij nu hun huis verkopen en de volgende stap zetten? Of is het beter om nog even te wachten? Ook zien steeds meer huurders met lede ogen dat de huurprijzen alleen maar stijgen terwijl de hypotheekrente daalt. Moeten ze nu profiteren?

Trends en ontwikkelingen

Het juiste moment om een huis te kopen is persoonlijk en dus voor iedereen anders. Toch zijn er enkele trends en ontwikkelingen die u kunnen helpen een beslissing te nemen.

 • Ruim woningaanbod

  ​In het grootste deel van Nederland is de woningmarkt nog steeds een kopersmarkt. Niet alleen zijn de prijzen in de afgelopen jaren fors gedaald, als koper kunt u nog altijd onderhandelen over de vraagprijs. Dit geldt overigens minder – vaak zelfs helemaal niet – voor huizen in de grote steden.

 • Gemiddelde woningprijzen stijgen weer na jaren van daling

  Nadat de huizenprijs eind 2008 in een vrije val terechtkwam, is er sinds het derde kwartaal van 2014 weer sprake van een structurele stijging. Deze zet naar verwachting de komende jaren door. Nu een huis kopen is in dat geval voordeliger zijn dan volgend jaar.

  Prijsontwikkeling koopwoningen

 • Hypotheekrente is historisch laag

  Zoals de grafiek duidelijke laat zien, is de hypotheekrente historisch laag. Dat maakt dit een goed moment om een hypotheek af te sluiten. U kunt natuurlijk afwachten of de hypotheekrente nog verder omlaag gaat. De vraag is echter hoeveel voordeel dit oplevert. Stel dat de rente nog 0,1% daalt, dan scheelt dat op een hypotheek van € 200.000 slechts € 200 bruto per jaar.

  Hypotheekrente

 • Maximale hypotheekruimte wordt verder beperkt

  Dit jaar mag u nog maximaal 102% van de woningwaarde financieren. Deze  financieringsruimte neemt de komende jaren af tot maximaal 100% van de waarde van uw nieuwe huis in 2018. U moet dus elk jaar meer eigen geld meenemen als u een woning wilt kopen.

 • Betere mogelijkheden om een eventuele restschuld te financieren.

  Door de lage hypotheekrente en speciale restschuldfinancieringen is de financiering van zo'n restschuld steeds beter mogelijk. Zeker als u nu een hogere hypotheekrente betaalt, kan het financieel interessant zijn om een hypotheek voor een andere woning  af te sluiten inclusief restschuldfinanciering.

Is dit uw moment?

Zoals gezegd is het juiste tijdstip voor het kopen van een droomhuis voor iedereen anders. Wilt u weten of dit uw moment is en welke financiële ruimte u heeft om uw droomhuis te kopen? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.