Jongeren financieel op weg helpen. Hoe doe je dat?

Jongeren en financiën gaan vaak niet goed samen. Zo blijkt dat de helft van alle jongvolwassenen geen inzicht heeft in zijn of haar financiële situatie. Natuurlijk wilt u als ouder helpen. Maar hoe pakt u dat aan?

Senior vader met zijn zoon op de bank

Al jarenlang wijst het Nibud op de grote groep jongeren en jongvolwassenen die geen goed inzicht heeft in de eigen financiën. Uit recent onderzoek van het budgetinstituut in opdracht van de FFP blijkt dat het gaat om maar liefst 49% van de ondervraagden in de leeftijd van 18 tot 30.

Verantwoordelijkheid geven

Maar hoe help je jongeren om een financieel bewustzijn te ontwikkelen? Door ze ruim voor hun 18e met geld te leren omgaan. Dat werkt vooral goed door ze verantwoordelijkheid te geven. Leer ze bijvoorbeeld ook om een lijstje bij te houden van hun inkomsten en uitgaven. Financieel bewustzijn heeft veel met kiezen te maken. Hoe eerder ze dit beseffen, hoe meer inzicht ze krijgen.

Meer inspiratie nodig?

Heeft u inspiratie nodig voor een leuk gesprek met uw zoon of dochter over financiële keuzes? Kijk dan eens in de publicatie Moneymindsets van de Stichting Weet Wat Je Besteed.

Downloaden PDF

Financieel helpen

U kunt uw kinderen natuurlijk ook helpen door bepaalde zaken – deels- voor ze te betalen. Dat kan in de vorm van een schenking, maar bijvoorbeeld ook als lening. In dat laatste geval kunt u, door de afspraken over terugbetalen goed op te volgen, ook weer bijdragen aan hun financiële opvoeding.

Maar er zijn waarschijnlijk ook zaken die u zelf wilt betalen voor uw kinderen. Hun studie, bijvoorbeeld. Vaak is het verstandig om daarvoor bijtijds te gaan sparen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u dit doen door middel van een jongerenspaarrekening, een depositostorting of een andere, op maat gesneden oplossing.

Man en vrouw staan in etalage te kijken bij de makelaar

Schenken en familiehypotheek

Ook bij het kopen van een huis kunt u uw kinderen financieel helpen. Bijvoorbeeld door te schenken. Zeker met de verruimde schenkingsvrijstelling voor aankoop of verbetering van de eigen woning is dit een fiscaal interessante manier om vermogen over te hevelen naar de volgende generatie.

Een andere mogelijkheid is om – een deel van – het huis te financieren door middel van een familiehypotheek. Heeft u de renteopbrengsten daarvan zelf niet nodig? Dan kunt u die binnen de vrijstelling weer terugschenken.

Verzekeringsdepot

Verder kunt u overwegen om een depot te maken voor de verzekeringen van uw volwassen of uitwonende kind. Tip: als u ook een uitvaartverzekering wilt afsluiten, doe dit dan zo vroeg mogelijk. Hoe jonger uw kind is, hoe minder u premie u betaalt.

Mogelijkheden in kaart brengen

Wilt u vooruitkijken naar uw eigen financiële toekomst en die van uw kinderen? Wij helpen u graag om alle mogelijkheden in kaart te brengen. Als specialist op het gebied van financiële zaken staan we voor u klaar. Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.