Kan ik mijn hypotheek verhogen en het geld vrij besteden?

Wilt u de overwaarde van uw huis verzilveren? Dan heeft u twee opties: verkopen of uw hypotheeklening verhogen. De eerste optie is het minst complex, omdat u dan alleen rekening hoeft te houden met de bijleenregeling.

Man leert zoon gitaar spelen

Als u in uw huis wilt blijven wonen en uw huidige hypotheek wilt verhogen, ligt dat anders. Allereerst hanteert de hypoteekverstrekker ook in dit geval de wettelijke regels inzake de verhouding hypotheek-woningwaarde en de hoogte van uw inkomen. Dat betekent voor dit jaar dat de hoogte van uw lening maximaal 103% van de waarde van uw woning mag bedragen. Is uw huis aanzienlijk meer waard dan de hoogte van uw huidige hypotheeklening én heeft u voldoende inkomen, dan kunt u uw hypotheek dus verhogen.

Maar let op: het extra bedrag dat u leent, valt onder de nieuwe regels en moet dus in maximaal dertig jaar worden afgelost. Verder is de hypotheekrente alleen aftrekbaar als u het geld daadwerkelijk in uw huis investeert, bijvoorbeeld door het te verbouwen of verbeteren. Als u het wilt gebruiken voor ‘consumptieve goederen’, zoals bijvoorbeeld een auto of een nieuwe inrichting, mag u de hypotheekrente over dit deel van de lening niet aftrekken. 

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.