Kan uw gezin blijven wonen als u er niet meer bent?

Naast de emotionele klap heeft het overlijden van een partner vaak ook grote financiële gevolgen voor een gezin. Om ervoor te zorgen dat de nabestaanden in het huis kunnen blijven wonen, hebben veel mensen een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Helaas is zo'n verzekering lang niet altijd passend, omdat de situatie heel anders is dan op het moment dat de polis is afgesloten.

Moeder en zoon liggen op bed een boek te lezen

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 30% van alle partners bang is om in financiële problemen te komen als de andere partner wegvalt. "Die gedachte is zeker niet onterecht", vertellen Theo en Monique. "Dat hebben wij gezien toen Tom, de man van Monique's jeugdvriendin Irene en de vader van hun twee prachtige zoons, vorig jaar bij een verkeersongeval om het leven is gekomen."

Slechts een deel van de hypotheek

"Toen Irene in de weken na de uitvaart met de financiële afwikkeling bezig was, kwam ze voor een nare verrassing te staan", vervolgt Theo. "Ze hadden weliswaar een overlijdensrisicoverzekering, maar die betaalde slechts een deel van de hypotheekschuld. Omdat Irene na de geboorte van haar kinderen veel minder is gaan werken, was het onmogelijk om met haar huidige salaris de rest van de hypotheeklasten op te brengen."

"Irene was wanhopig en besloot het huis dan maar te verkopen", weet Monique nog goed. "Belachelijk natuurlijk, helemaal op het moment dat je net je man bent verloren. Theo heeft toen onze financieel adviseur opgebeld om te vragen of er een oplossing denkbaar was. Hij gaf ons de tip om, als dat financieel mogelijk was, haar een bedrag te schenken. Dat was toen fiscaal aantrekkelijk vanwege de speciale schenkingsvrijstelling voor huizen."

Verstandige beslissing

"Wij hebben meteen onze vriendenclub opgetrommeld en iedereen wilde meehelpen. Met acht gezinnen hebben we een VriendenFonds opgericht en allemaal € 5.000 in de pot gestort. Tom en Irene zouden voor ons hetzelfde hebben gedaan! Met het totaalbedrag van € 40.000 kon Irene een extra aflossing doen, waardoor haar maandlasten voldoende daalden. Zo kon ze toch in 'hun' huis blijven wonen."

"Omdat we zelf niet met zo'n situatie geconfronteerd wilden worden, hebben we onze financieel adviseur meteen gevraagd om onze overlijdensrisicoverzekering door te nemen", zegt Theo. "Dat bleek een verstandige beslissing. Door de verzekering over te sluiten bij een andere verzekeraar konden wij voor nagenoeg dezelfde premie een veel hogere dekking verzekeren."

Friends Wall

"Irene en de jongens waren natuurlijk erg blij dat zij niet noodgedwongen hoefden te verhuizen", vertelt Monique tot slot. "Om ons te bedanken en de herinnering aan Tom levend te houden, heeft ze ons gevraagd om haar foto's met bijzondere herinneringen aan Tom te geven. Met de foto's heeft ze een VriendenMuur gemaakt in haar woonkamer. Ontroerend, maar ook fantastisch. Niet alle tranen zijn immers slecht…"

Meer informatie

Weet u niet zeker of uw partner de vast maandlasten kan blijven betalen mocht u komen te overlijden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij brengen samen met u in kaart wat de gevolgen zijn van het overlijden van u of uw partner op de financiën van uw gezin.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.