Kinderen helpen bij het kopen van een huis

Wilt u als ouders uw kinderen helpen bij het kopen van een huis? Dat kan op verschillende manieren. Als u vermogen heeft, is schenken met warme hand een uitstekende manier. Zeker nu de schenkingsvrijstelling tijdelijk is verhoogd naar € 100.000. Maar u kunt er ook voor kiezen om hen geld te lenen of samen eigenaar van de woning te worden.

Gezin op de bank met opa en oma

De belastingwet voorziet al jaren in de mogelijkheid om uw kinderen een fors bedrag te schenken zonder dat hierover schenkingsbelasting hoeft worden betaald. Als zij tussen 18 en 40 jaar zijn, dan mag u hen voor de aankoop van een huis standaard een bedrag van ruim € 52.000 schenken zonder dat de fiscus een aanslag stuurt. Het hoeft daarbij trouwens niet om hun eerste huis te gaan, alleen hun leeftijd is van belang.

Ruimere schenkingsregels

Dat laatste geldt overigens niet voor de verruimde schenkingsregels, die vooralsnog tot en met 31 december 2014 gelden. Binnen die verruimde regels mag u iedereen -dus niet alleen uw kinderen- een belastingvrije schenking doen van maximaal € 100.000, op voorwaarde dat het geld wordt gebruikt voor de aankoop, aflossing of verbetering van de eigen woning. Zoals gezegd speelt ook de leeftijd van de begunstigde geen rol.

Lenen

Een andere manier om te helpen, is om uw kinderen geld te lenen. Hiervoor kunt u uw spaargeld aanspreken of gebruik maken van de eventuele overwaarde van uw woning. Met het geleende geld kunnen uw kinderen vervolgens -een deel van- de aankoopkosten betalen.

Een lening uit spaargeld kan ook voor u gunstig zijn. Zelfs als u een bescheiden leenrente vraagt, maakt u al snel meer rendement dan wanneer uw geld op een spaarrekening zou staan. Voor uw kinderen maakt het niet uit of ze van u of van de bank lenen: zolang zij een hypotheek afsluiten die binnen dertig jaar wordt afgelost, mogen zij de hypotheekrente die zij betalen aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer u gebruik wilt maken van de overwaarde van uw huis, kunt u een lening afsluiten die voor u in box 3 valt. Het voordeligste is dan om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen. Uw kind betaalt rente aan u en mag dit zelf aftrekken, mits de door u verstrekte lening tenminste annuïtair wordt afgelost in maximaal dertig jaar.

Andere mogelijkheden

Als u er de financiële ruimte voor heeft, kunt u ook besluiten om het huis zelf te kopen en het aan uw kind te verhuren. Of u koopt het huis samen met hen en deelt de hypotheeklasten. Nog een alternatief is het zogenaamde ‘kasrondje’. U leent uw kinderen geld, vraagt daarover rente en schenkt de rente weer terug. Let wel op dat u in dat geval binnen het bedrag van €5.200 per jaar blijft, anders moet uw kind schenkingsbelasting betalen.

Tot slot kunt u ervoor kiezen om garant te staan voor de hypotheek van uw kind. Houd er wel rekening mee dat dit financiële consequenties kan hebben als hij of zij de hypotheek niet meer kan betalen. In dat geval klopt de bank bij u aan en zult u de hypotheek moeten betalen. Ook kan het lastiger worden om zelf een hypotheek af te sluiten, mocht u willen verhuizen.

Goed advies is dus belangrijk. Dat geldt overigens voor alle beschreven voorbeelden. Laat u daarom informeren door een specialist alvorens u een keuze maakt uit de mogelijk-heden die u ter beschikking staan.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.