Kinderen helpen bij het kopen van een huis

Wilt u als ouders uw kinderen helpen bij het kopen van een huis? Dat kan op verschillende manieren. Als u vermogen heeft, is schenken een uitstekende optie. Maar u kunt er ook voor kiezen hen geld te lenen of samen eigenaar van de woning te worden.

Twee generaties op de bank

Als u voldoende vrij vermogen zoals spaargeld heeft, kunt u aan schenken denken. U mag elk kind ruim € 100.000 belastingvrij schenken voor hun huis op voorwaarde dat zij tussen de 18 en 40 jaar zijn. Ze moeten dat geld dan wel gebruiken voor de aankoop of verbetering van een koophuis, of voor het aflossen van (een deel van) de hypotheek.

Familiehypotheek

Een andere manier om te helpen, is door hen geld te lenen. Hiervoor kunt u uw spaargeld aanspreken of gebruik maken van de eventuele overwaarde van uw woning. Met het geleende geld kunnen uw kinderen vervolgens -een deel van- de aankoopkosten betalen. Dergelijke constructies worden vaak familiehypotheek genoemd. Het is in zo’n situatie wel verstandig om een hypothecaire inschrijving op de woning van uw kind te nemen.

Meer rendement

Een lening uit spaargeld is vaak gunstig voor u. Zelfs als u een bescheiden leenrente vraagt, maakt u al snel meer rendement dan wanneer uw geld op een spaarrekening zou staan. Voor uw kinderen maakt het niet uit of ze van u of van de bank lenen: zolang zij een hypotheek afsluiten die ze binnen dertig jaar aflossen, mogen zij de hypotheekrente aftrekken bij hun aangifte inkomstenbelasting.

Kasrondje

Een alternatief dat u in dit geval heeft, is het zogenaamde ‘kasrondje’. U leent uw kinderen geld, vraagt daarover rente en schenkt – een deel van – die rente weer terug. Let wel op dat u in dat geval binnen de jaarlijkse vrijstelling blijft (2019: € 5.428), anders moet uw kind schenkbelasting betalen.

Andere mogelijkheden

Als u er de financiële ruimte voor heeft, kunt u ook besluiten om het huis zelf te kopen en het aan uw kind te verhuren. Of u koopt het huis samen met hen en deelt de hypotheeklasten.

Ook kunt u ervoor kiezen om garant te staan voor de hypotheek van uw kind. Houd er wel rekening mee dat dit financiële consequenties kan hebben als hij of zij de hypotheek niet meer kan betalen. In dat geval klopt de bank bij u aan. Ook kan het lastiger worden om zelf een hypotheek af te sluiten, mocht u willen verhuizen.

Meer weten

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.