Klussen in de vakantie: een goede investering

In de zomer kiezen veel mensen ervoor om een paar weken vrij te nemen. Om even bij te tanken van het drukke leven, om een mooie reis te maken of om eens flink te klussen in huis. De belangrijkste reden om te gaan verbouwen, is natuurlijk om uw woongenot te verhogen. Wanneer u het slim aanpakt, kan het u in de toekomst ook geld opleveren.

Man is een dakkapel op een huis aan het plaatsen

Voor veel mensen is een waardevermeerdering niet direct de belangrijkste reden om te klussen in huis, mits u op korte termijn van plan bent om uw woning te verkopen. Toch kan het bouwen aan uw droomhuis wel leiden tot een hogere waarde. En dat is natuurlijk mooi meegenomen, mocht u ooit willen verhuizen. Maar welke verbouwingen leiden nu daadwerkelijk tot een waardestijging?

Slim investeren in uw woning

De belangrijkste regel voor het slim verbouwen van uw woning ligt vrij voor de hand. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden en zorg dat de waardevermeerdering evenveel of – nog beter – hoger is dan uw investering. Maar wat zijn nu echte waardemakers? Leven & Geld zet enkele tips voor u op een rij:

1. Goed onderhoud verdient zich altijd terug
Bij klussen in huis denken we al snel aan een likje verf en het herstellen van achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld aan het dak of de kozijnen. Hoewel dit niet direct zorgt voor een grote waardevermeerdering, betaalt goed onderhoud zich altijd terug. Een koopwoning waar je zo in kunt, is immers altijd aantrekkelijker dan een huis waar veel aan moet gebeuren. Bovendien scheelt het u veel tijd en energie om uw woning regelmatig van een opknapbeurt te voorzien. Zo voorkomt u dat u vlak voor de verkoop heel veel moet aanpakken om uw woning aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers.

2. Creëer meer ruimte
Een grotere oppervlakte bekent vrijwel altijd een waardevermeerdering van uw woning. Een manier om meer ruimte te creëren is door middel van een uitbouw. Tenzij u zelf heel handig bent, is een uitbouw vaak prijzig. Daarnaast is het de vraag of de uitbouw niet te veel ten koste gaat van uw tuin. Een andere en bovendien goedkopere optie is een dakkapel. Een klein rommelhok verandert u hiermee in een grote (slaap)kamer. Ervaring leert dat woningen met vier kamers het beter doen dan huizen met drie kamers. In sommige gevallen kan het dus aantrekkelijk zijn om een grote slaapkamer op te delen in twee aparte ruimtes.

3. Ga voor groen
Sinds het energielabel écht verplicht is geworden, is het rendabeler dan ooit om te investeren in energiebesparende oplossingen. Denk aan het isoleren van uw woning of het plaatsen van dubbel glas, een zuinige ketel of zelfs zonnepanelen. Een gunstig energielabel betekent dat u straks meer voor uw woning kunt vragen. Goed om te weten: onderzoek wijst uit dat een energieneutraal huis ongeveer 5% meer oplevert dan een huis dat gebruik maakt van conventionele energiebronnen. En dat niet alleen. De investering om uw huis volledig energieneutraal te maken (gemiddeld tussen de 20.000 en 35.000 euro) verdient zich in de meeste gevallen in 15 jaar terug. Zeker wanneer u kunt profiteren van subsidieregelingen.

4. Overige investeringen
Wij hoeven u vast niet te vertellen dat nette ruimtes meer aanspreken. Een woning met een nette keuken en badkamer zal wellicht sneller verkopen. Toch biedt het investeren in een dure keuken of badkamer geen garantie voor een hogere vraagprijs. Sterker nog, het leidt zelden tot een hogere waarde van uw woning. Dit geldt overigens ook voor een mooie parketvloer. De koper moet het maar net mooi vinden en bereid zijn hier meer voor te betalen. Het creëren van strakke muren en het investeren in een vaste trap naar zolder, in plaats van een vlizotrap, zijn daarentegen wél verbeteringen die elke koper zal waarderen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.