Krijgt u energie van de zon?

Zuinig zijn op onze planeet kan uitstekend hand in hand gaan met zuinig zijn op uw portemonnee. Mede daardoor besluiten steeds meer huiseigenaren om zonnepanelen te plaatsen. In het afgelopen jaar steeg het aantal geregistreerde huizen met zonnepanelen op het dak van 125.000 naar 185.000, zo blijkt uit de cijfers van netbeheerder Stedin. Maar wat kosten zonnepanelen precies en hoe snel verdient u ze terug?

Huis met zonnepanelen

Omdat zonnepanelen steeds populairder zijn, is de prijs ervan in de afgelopen jaren bijna gehalveerd. Een los paneel kost nu nog ongeveer € 300 inclusief de btw. Om gebruik te kunnen maken van zonnepanelen, heeft u wel een omvormer nodig en moeten de panelen uiteraard op uw dak worden gemonteerd. Volgens Milieu Centraal en Stichting Monitoring Zonnestroom kost een gemiddeld systeem met tien panelen, compleet met omvormer, plaatsing en installatie € 4.700.

Btw terugvragen

Dat is een hele investering, maar let op: u kunt sinds vorig jaar de betaalde btw terugkrijgen. Die bedraagt op het genoemde bedrag zo’n € 700. De investering komt daarmee dus op ongeveer € 4.000.

Daarnaast stellen sommige gemeenten en provincies subsidies beschikbaar voor initiatieven op het gebied van duurzame energie. Ook kunt u in aanmerking komen voor gunstige leningen en geven sommige hypotheekverstrekkers rentekorting als uw huis energiezuinig is. Meer informatie hierover vindt u op de online energiesubsidiewijzer, www.energiesubsidiewijzer.nl.

Investering terugverdienen

Met tien zonnepanelen op het dak van uw huis wekt u per jaar gemiddeld 2.150 kWh aan elektriciteit op. Omgerekend is dat ongeveer € 500. Uitgaande van een investering van € 4.000 verdient u de zonnepanelen dus in acht jaar terug.

Als u er minder plaatst, zijn de initiële kosten relatief hoger, waardoor het iets langer duurt voordat uw investering eruit is. Zo kost het volgens Milieu Centraal ongeveer elf jaar om een dak met zes zonnepanelen terug te verdienen. Toch is dit nog op termijn altijd een hoog rendement, dat vergelijkbaar is met 6 procent rente op een spaarrekening!

Verder is kans groot dat elektriciteit de komende jaren alleen maar duurder wordt. In dat geval verdient u uw zonnepanelen natuurlijk sneller terug.

Woningwaarde

Naast directe besparingen op uw energienota bieden zonnepanelen nog ander financieel voordeel: ze maken dat uw huis meer waard wordt. Helemaal nu de overheid heeft besloten om het energielabel per 1 januari 2015 definitief verplicht te stellen bij verkoop (en verhuur) van huizen.

Potentiële kopers kunnen moeilijk inschatten hoeveel energie zij in een andere woning zullen verbruiken. Tegelijkertijd zijn de kosten van gas en elektriciteit hoog en komen ze jaarlijks terug.

Het energielabel maakt het energieverbruik van een woning inzichtelijk voor de potentiële huizenkopers. Naar verwachting zullen energiezuinige woningen niet alleen sneller worden verkocht, maar ook een hogere opbrengst hebben. Energiebesparing is dan een manier om de waarde van uw huis te verhogen.

Zonnepanelen en verzekering

Als u besluit om zonnepanelen te laten plaatsen, meld dit dan aan uw verzekeraar. In principe vallen zonnepanelen onder uw opstalverzekering. Of u meer premie moet betalen, hangt af van uw polis. Maar zelfs als de premie omhoog gaat, zal dit slechts enkele euro’s per jaar zijn. Controleer wel goed of u een eigen risico heeft en welke schades uw verzekeraar wel en niet dekt.

Voldoet de dekking binnen de opstalverzekering niet aan uw wensen? Dan kunt u overstappen naar een verzekeraar die andere voorwaarden hanteert of een aparte zonnepanelenverzekering afsluiten. Neem voor meer informatie hierover gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.