Meer hypotheek voor tweeverdieners

Goed nieuws voor tweeverdieners. Zij kunnen in 2016 in de meeste gevallen een hogere hypotheek afsluiten. Dit komt doordat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) het tweede inkomen nu voor 50% meetelt bij het bepalen van de leencapaciteit. Vroeger was dat percentage 33%.

Even uitrusten tijdens het klussen

Omdat tweeverdieners gebruik kunnen maken van de voordelen van het fiscaal partnerschap houden zij relatief gezien netto meer over dan een eenverdiener. En omdat de algemene heffingskorting wordt afgebouwd, profiteren zij nog eens extra ten opzichte van eenverdieners.

Maximaal € 20.000 extra

Het Nibud heeft daarom geadviseerd om de leennorm voor tweeverdieners op te rekken, zodat zij hun financiële armslag kunnen gebruiken voor hun hypotheek. In 2016 levert dit in het gunstigste geval een extra leenbedrag van € 20.000 op. Over zeven jaar moet het tweede inkomen zelfs volledig meetellen. Op die manier komt de maximale hypotheek van een- en tweeverdieners steeds dichter bij elkaar te liggen.

Wie profiteren?

De verhouding tussen de inkomens van tweeverdieners is belangrijk bij het vaststellen van de extra leencapaciteit. Fiscale partners die allebei € 40.000 verdienen, kunnen 6% meer lenen. Voor tweeverdieners met een inkomen van respectievelijk € 40.000 en € 25.000 verandert er weinig ten opzichte van 2015.

Meer informatie

Het Nibud heeft nog geen nieuwe tabellen gepubliceerd waarmee u zelf kunt uitrekenen hoe hoog uw maximale hypotheek is. Wilt u dit toch graag weten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.