Nederland caravanland

Grote kans dat u een caravan heeft. Nergens in de wereld is de caravandichtheid namelijk zo groot als in Nederland. De belangrijkste trend van de afgelopen jaren is dat we meer voor comfort gaan en dat caravans steeds luxueuzer worden. Dit stelt vaak andere eisen aan de verzekering van de caravan.

Caravans aan het water

Ons land telt bijna 700.000 toercaravans, vouwwagens en campers. Ondanks de crisis van de afgelopen jaren zijn de wensen die wij als echt caravanvolk hebben steeds groter geworden. Het basismodel van een nieuwe caravan nu is vergelijkbaar met het topmodel van tien jaar geleden. Airconditioning, magnetron en satelliettelevisie maken nu vaak al onderdeel uit van de standaarduitvoering.

Jan (66) en zijn vrouw Hilde (63) zijn fervente caravanners. “We hebben onze huidige caravan tien jaar geleden gekocht en we hebben er geen seconde spijt van gehad. Omdat ik nu pensioen ben, heb ik onze caravan het afgelopen jaar flink opgeknapt en uitgebreid. Zo zitten er een nieuwe keuken en een mooie flatscreen tv in”, vertelt Jan trots.

Dit jaar gaan Jan en Hilde ruim een maand in Italië rondtrekken in plaats van de gebruikelijke twee weken naar Frankrijk. Jan is bang dat hun verzekering niet meer volstaat. Zeker omdat het in Italië soms flink kan hagelen.

Hagelschade

Een van de meest voorkomende schades bij caravans is namelijk hagelschade. Binnen enkele minuten kan een stevige bui met hagelstenen zo groot als duiveneieren het strakke dak een caravan veranderen tot een poffertjespan.

De dekking voor hagelschade loopt per verzekeraar flink uiteen. Sommige caravanverzekeringen bieden geen standaard dekking voor hagelschade. Wilt u hiervoor toch een dekking, dan moet u een aanvullende verzekering afsluiten of overstappen naar een andere verzekeraar.

U kunt er ook voor kiezen om een hagelbestendig dak te laten aanbrengen op uw caravan. Dit voorkomt schade door hagel en levert bij de meeste caravanverzekeraars bovendien korting op de premie op. In uw caravan onlangs voorzien van een hagelbestendig dak? Of gaat u voor het eerst met je caravan op vakantie naar landen met een hoger risico op hagelschade? Controleer dan zeker even uw huidige caravanverzekering.

Luxere caravans

Jan neemt contact op met zijn adviseur. Die vertelt hem dat hun bestaande caravanverzekering op meerdere vlakken niet voldoet, gezien hun gewijzigde vakantiepatroon en de uitbreidingen die Jan heeft aangebracht. Zo blijkt de verzekering geen audio- en videoapparatuur te dekken. “Dat is een belangrijk punt voor ons”, zegt Jan. “We gaan een hele maand weg en nemen naast die nieuwe tv het nodige aan elektronica mee.”

“Na dat gesprek hebben we een los beschermdak voor de caravan aangeschaft. Voorkomen is altijd beter en voordeliger dan genezen. Met de overstap naar een andere caravanverzekering betalen we al met al maandelijks maar een paar euro meer, maar al onze risico’s zijn nu wel goed afgedekt. Ik raad elke caravanbezitter daarom aan zijn caravanverzekering voor elke vakantie eens goed door te nemen.”

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.