Overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering of allebei?

Veel mensen denken dat ze uitvaartkosten vanuit hun overlijdensrisicoverzekering kunnen betalen. Maar dat is lang niet altijd waar.

Vrouwenhand die een bos bloemen op een graf legt

De meeste partners met een hypotheek hebben een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten op elkaars leven. Mocht één van hen overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de ander. In veel gevallen is de ORV echter gekoppeld aan de hypotheek. Dat betekent dat al het geld dat de verzekeraar uitkeert, moet worden gebruikt om de hypotheek af te lossen. In dat geval kunt u het geld dus niet gebruiken voor de uitvaart.

Een ORV kan ook op zichzelf staan. In dat geval mag u wel zelf bepalen waarvoor u de uitkering besteedt. Maar let op: een ORV is een tijdeljke verzekerheeft altijd een einddatum. Overlijdt u of uw partner na die datum, dan keert de verzekering niets uit. 

Uitvaartverzekering

Vaak schatten mensen de kosten van een uitvaart veel te laag in. Een eenvoudige uitvaart kost al snel zo'n € 6.000 tot  € 7.000. Afhankelijk van de gemeente kan dit bedrag flink oplopen als er hoge grafrechten zijn. In dit bedrag is de prijs van een gedenksteen nog niet opgenomen.

Daarom is het verstandig om op een of andere manier te sparen voor de uitvaart. Er zijn meerdere mogelijkheden om er al tijdens uw leven voor te zorgen dat de financiën voor uw uitvaart goed zijn geregeld. De meest gebruikelijke is het afsluiten van een uitvaartverzekering. Die is er in twee hoofdvormen: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. 

Natura- of kapitaalverzekering

Uitvaartverzekeringen zijn er in twee hoofdvormen. Bij een naturaverzekering levert of verzorgt de verzekeraar de diensten en materialen die nodig zijn bij de uitvaart. Vaak moet u gebruik maken van een uitvaartondernemer die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij. 

Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar de nabestaanden een vooraf afgesproken bedrag uit. Het voordeel hiervan is dat u vrij bent in alle keuzes die met de uitvaart samenhangen. 

Beste oplossing

Of het verstandig is om een ORV en/of een uitvaartverzekering af te sluiten, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw gezinssituatie, uw spaargeld en uw overige vermogen in box 3. Wilt u weten wat voor u de beste oplossing is voor u? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.