"We besloten op een avond spontaan om te gaan barbecuen met onze buurtjes, Leo en Kitty", vertelt Hans van Zonderen. "Omdat het al wat later was, wilde ik de barbecue aanmaken met een scheut spiritus. Blijkbaar ben ik uitgeschoten, want toen ik een brandende lucifer op de kolen gooide, explodeerde de barbecue bijna. Ik kwam er goed vanaf, alleen mijn wimpers en wenkbrauwen waren verschroeid. Maar de barbecue stond in lichterlaaie."
"Buurman Leo bedacht zich geen seconde, greep de deksel en dekte de vuurzee daarmee af. Dat hielp, de vlammen doofden vrijwel onmiddellijk. Nadat we van de schrik waren bekomen, hebben we alsnog heerlijk gegeten en een gezellige avond gehad. Maar wat was ik blij dat Leo zo daadkrachtig was!"
Tips voor veilig barbecuen
- Maak de barbecue nooit aan met licht ontvlambare middelen zoals spiritus, benzine of brandgel. Dat is niet alleen erg gevaarlijk, maar komt ook de smaak van het vlees niet ten goede.
- Zorg dat u altijd een emmer water of zand of een blusdeken bij de hand hebt.
- Zorg dat de barbecue stevig staat.
- Zet de gasfles van een gasbarbecue nooit onder het apparaat, maar ernaast.
- Pas op met kleding die makkelijk brand, zoals kunststof en katoen.
- Houd spelende kinderen en huisdieren op afstand.