Rentemiddeling hypotheek, hoe werkt het precies?

Is de rente op uw hypotheek hoger dan de huidige rente en duurt het nog een tijdje voordat uw rentevastperiode afloopt? Dan kunt u wellicht toch profiteren van de lage rente door te kiezen voor rentemiddeling. Maar hoe werkt rentemiddeling precies?

Modelhuis staat op euro geld biljetten

Mede op aandringen van de minister van Financiën bieden meer hypotheekverstrekkers rentemiddeling aan. Loopt uw rentevastperiode nog niet af, dan kunt u toch profiteren van de lage rente. Bij rentemiddeling wordt de gemiddelde rente uitgerekend over de periode dat u uw hypotheek verlengd en de periode die u nog moet tot het einde van uw rentevastperiode.

Meerdere manieren van rentemiddeling

In de praktijk blijkt dat geen enkele hypotheekverstrekker precies dezelfde voorwaarden aanbiedt. Wel zijn er grofweg twee hoofdmethoden aan te wijzen: de methode van zuivere rentemiddeling en de uitsmeermethode. Per hypotheekverstrekker kunnen daar nog kosten bijkomen, zoals een administratievergoeding en/of opslagpercentages.

Voorbeeld zuivere rentemiddeling
Karel en Inge betalen nu 5% hypotheekrente. Hun rentevastperiode loopt over vier jaar af. Als zij hun hypotheekrente op dit moment voor tien jaar zou vastzetten, bedraagt deze 2,5%. De bank neemt een gewogen gemiddelde en berekent dat als volgt:

(4 jaar x 5% + 6 jaar x 2,5%) / 10 =  (20% + 15%) / 10 = 3,5%. Karel en Inge betalen de komende tien jaar dus 3,5% hypotheekrente.

Voorbeeld uitsmeermethode
Als hun hypotheekverstrekker de uitsmeermethode hanteert, ziet de berekening er anders uit. De bank redeneert in dat geval dat zij vier jaar lang het verschil misloopt tussen de nu geldende vierjaarsrente en de 5% die Karel en Inge nu betalen. Stel dat die vierjaarsrente 2% is. Dan mist de bank 4 x 3% = 12%.

Die 12% wordt 'uitgesmeerd' over de nieuwe rentevastperiode van tien jaar. Karel en Inge moet dus een opslag betalen van 12% / 10 = 1,2% per jaar. Hun effectieve hypotheekrente wordt in de nieuwe situatie dus 2,5% + 1,2% = 3,7%.

Meer weten?

Rentemiddeling is alleen mogelijk binnen een lopend hypotheekcontract. Als u gebruik wilt maken van rentemiddeling, moet u de voorwaarden van uw hypotheekverstrekker aanvaarden.

Overweegt u om rentemiddeling aan te vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden die u heeft om te besparen op uw hypotheeklasten? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.