Rentemiddeling hypotheekrente

Betaalt u een relatief hoge rente over uw hypotheek? Dan kan rentemiddeling interessant zijn. Het voordeel van rentemiddeling boven het openbreken van de rentevastperiode en het oversluiten van uw hypotheek is dat u direct minder gaat betalen zonder dat u in één keer alle boeterente hoeft te betalen.

Papier met grafiek op tafel

Met rentemiddeling betaalt u wel een wat hogere rente dan wanneer u de rentevastperiode zou openbreken. Zoals het woord al zegt, wordt het verschil tussen de rente die u nu betaalt en de marktrente gemiddeld. In grote lijnen betekent dit dat u de ene helft van het verschil betaalt en uw hypotheekverstrekker de andere helft.

Klanten van ING, Achmea, Obvion, SNS en Regiobank kunnen al langer gebruik maken van de regeling. Inmiddels hebben onder meer Rabobank en ABN-Amro beloofd rentemiddeling in 2016 jaar in te voeren.

Twee vormen

Er zijn twee vormen van rentemiddeling: de methode van zuivere rentemiddeling en de uitsmeermethode.  

Zuivere rentemiddeling

Marja en Herman betalen 5% rente over hun hypotheek. Hun rentevastperiode loopt af in 2020. Als zij de hypotheekrente nu voor 10 jaar zou vastzetten, betalen ze 2,5%. De bank neemt een gewogen gemiddelde: 

(4 jaar x 5% + 6 jaar x 2,5%) / 10 =  (20% + 15%) / 10 = 3,5%. Ze betalen de komende 10 jaar dus 3,5% hypotheekrente.

Voorbeeld uitsmeermethode

Als de hypotheekverstrekker van Marja en Herman met de uitsmeermethode werkt, ziet het plaatje er anders uit. De bank loopt 4 jaar lang het verschil mis tussen de geldende vierjaarsrente en de 5% die Hans nu betaalt. Stel dat die vierjaarsrente 2% is. Dan mist de bank 4 x 3% = 12%. 

Die 12% wordt 'uitgesmeerd' over de nieuwe rentevastperiode van 10 jaar. Marja en Herman betalen dus een toeslag van 12% / 10 = 1,2% per jaar. Hun hypotheekrente wordt in de nieuwe situatie dus 2,5% + 1,2% = 3,7%.

Mogelijkheden in kaart brengen

Wilt u ook profiteren van de lage hypotheekrente maar weet u niet precies wat voor u de beste optie is? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag de mogelijkheden in kaart te brengen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.