Roamingkosten over de grens: wat zijn de nieuwe regels?

De roamingkosten zijn sinds 15 juni 2017 afgeschaft in de 28 landen van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. In Zwitserland hangt het ervan af via welke provider u internet. Sommige hebben roamingkosten wel afgeschaft, andere niet.

Vrouw met mobiel op een strandstoel

Toch betekent het afschaffen van de extra roamingkosten niet per se dat u nu voor hetzelfde geld net zoveel kunt internetten als in Nederland. Zo geldt voor de onbeperkte databundels van T-Mobile en Tele2 een fair use-policy. Dat betekent dat u over de grens bij T-Mobile 10 GB mag gebruiken en bij Tele2 6GB.

Contract is leidend

Voor andere abonnementen van de genoemde providers en abonnementen van andere aanbieders die zijn gelimiteerd, geldt de datalimiet zoals afgesproken in het contract. Afhankelijk van de provider en het abonnement kunnen hieraan nog extra voorwaarden zijn verbonden. Deze kunt u navragen bij uw provider.

Verder gelden de regels alleen als u af en toe in het buitenland bent. Verblijft u gedurende vier maanden meer in het buitenland dan in Nederland, dan mag uw provider toeslagen in rekening brengen.

Bellen en sms-en

Voor bellen en sms-en gelden voortaan voor de gehele Europese Unie dezelfde regels al in Nederland. U kunt dus binnen uw bundel voor hetzelfde tarief telefoneren en sms-berichten versturen. Bellen naar het buitenland valt echter niet onder de bundel, evenmin als gebeld worden in het buitenland.

In alle gevallen geldt, controleer vooraf wat de voorwaarden zijn van uw mobiele abonnement om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.