Schenkingsvrijstelling voor eigen huis in 2017 weer omhoog

Het kabinet wil in 2017 de verhoogde schenkvrijstelling van € 100.000 opnieuw invoeren. De hogere vrijstelling is alleen van toepassing als het geld wordt gebruikt voor de aankoop, aflossing of verbetering van een koopwoning. Maar let op, de voorwaarden zijn anders dan vroeger.

Moeder en dochter drinken koffie bij een restaurant

Net als van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 mag iedereen aan iedereen schenken op voorwaarde dat het geld wordt gebruikt voor de eigen woning. Er geldt vanaf 2017 echter wel een leeftijdsgrens. De ontvanger moet op het moment dat de schenking tot stand komt tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Nu alleen meer schenken aan kinderen

In 2016 hebben alleen ouders de mogelijkheid een hoog bedrag te schenken aan hun kinderen. Kinderen tussen de 18 en 40 jaar mogen eenmalig € 25.449 belastingvrij ontvangen van hun ouders. Dit bedrag mogen zij besteden waaraan ze maar willen.

Ouders mogen het bedrag verhogen tot € 53.016, op voorwaarde dat de ontvanger in dat geval tenminste € 27.567 gebruikt voor de financiering van een eigen woning of een studie die tenminste € 20.000 per jaar kost.

Doelen eigen woning

Gebruikt u het geld voor een eigen huis? Dan moet u het aan één van deze doelen besteden:

  1. De aankoop van een eigen woning.
  2. De aflossing van een restschuld van de eigen woning die na 28 oktober 2012 is ontstaan.
  3. De (gedeeltelijke) aflossing van een eigen woningschuld.
  4. Een aanbetaling op een eigen woning in aanbouw.
  5. De kosten van verbetering of onderhoud van de eigen woning.
  6. De afkoop van een recht van erfpacht, opstal of beklemming.

Nu schenken of wachten?

Wat het beste moment is om een schenking te ontvangen, hangt vooral af van uw leeftijd. Een paar voorbeelden:

Voorbeeld 1

Juliëtte (38) woont sinds 2007 in een koophuis met een aflossingsvrije hypotheek. Haar moeder krijg een erfenis en wil die delen met haar dochter. Ze twijfelt of ze moet wachten tot 2017 of nu al zal schenken.

Juliëtte's moeder kan nu vast € 53.016 te schenken. Daarmee daalt de hypotheekschuld en gaan Juliëtte's maandlasten omlaag. En omdat ze in 2017 nog geen 40 is, kan haar moeder haar volgend jaar nog een bedrag van € 100.000 - € 53.016 = € 46.984 schenken.

Voorbeeld 2

Anneke (39) en Gert (40) hebben in 2008 een huis gekocht. Dat is inmiddels minder waard dan de hypotheek die ze hebben afgesloten. De ouders van Anneke willen graag helpen door te schenken zodat ze een deel van de hypotheek kunnen aflossen.

Anneke wordt in juli 40. Wil zij nog gebruik kunnen maken van de verhoogde vrijstelling, dan moeten haar ouders haar voor haar verjaardag schenken. Zij kan dus niet het hogere bedrag van € 100.000 krijgen.

Voorbeeld 3

Paul (29) is een starter. Hij heeft een leuk appartement op het oog, dat begin 2017 wordt opgeleverd. Zijn oom en tante hebben net hun familiebedrijf verkocht willen hun neef daar wel bij helpen.

Omdat de schenking pas actief wordt in 2017, kan deze nu al worden gedaan onder zogenaamde 'opschortende voorwaarde'. Omdat Paul op het moment dat de schenking actief wordt (in 2017, bij de overdracht van de woning) nog geen 40 is, geldt de verhoogde vrijstelling. Zouden zijn oom en tante in 2016 schenken, dan komt hij slechts in aanmerking voor de algemene vrijstelling van € 2.122.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.