Slim huis: veel gemak, maar ook risico's

Gordijnen die vanzelf open- en dichtgaan, een koelkast die bijhoudt wanneer de melk op is en zelf een bestelling bij de supermarkt plaatst. Een slim huis anno 2016 gaat veel verder dan alleen een thermostaat die de verwarming aanzet vlak voordat u thuiskomt. Gemak dient de mens, maar let op: alles wat met internet is verbonden, heeft kwetsbare plekken.

Met je mobiel je huis bedienen

Nederland loopt internationaal al jaren mee in de top als het om internetaansluitingen en -gebruik gaat. Daarnaast zijn wij er vaak als de kippen bij als het om nieuwe, technische snufjes gaat. Die combinatie maakt dat veel huishoudens domotica-oplossingen gebruiken om hun huis steeds slimmer te maken. Alleen van de slimme thermostaten en energiemeters zijn er in de afgelopen jaren al miljoenen geplaatst.

Smartphone wordt digitale sleutel

De mogelijkheden van domotica zijn vrijwel onbeperkt. We noemden al de verwarming, de gordijnen en de koelkast. Daarnaast worden audio, video en verlichting slimmer, evenals beveiligingssystemen. De meeste toepassingen kunt u met een app bedienen. Daarmee wordt uw smartphone uw afstandsbediening of beter nog: uw digitale sleutel. Die geeft u natuurlijk niet zomaar uit handen!

In de praktijk betekent dit dat u uw telefoon moet beveiligen. Minimaal met een wachtwoord, indien mogelijk met een vingerafdruk. Daarnaast is het belangrijk om de apps van de leveranciers van domotica up-to-date te houden. Veel meeste smartphone kunt u zo instellen dat ze automatisch de nieuwste software ophalen en installeren.

Beveilig uw digitale voordeur

Uw vaste internetaansluiting is als het ware de deur naar al uw slimme apparaten. Net zo goed als u de voordeur op slot doet als u van huis gaat, moet u ook voorzorgsmaatregelen nemen om uw internetaansluiting en modem te beveiligen. Niet alleen om te voorkomen dat anderen uw apparaten op afstand kunnen bedienen, ook omdat criminelen anders dingen over u te weten kunnen komen. Zien zij bijvoorbeeld dat de verwarming in de winter al dagen op 15 graden staat, dan is de kans groot dat zij de conclusie trekken dat er niemand thuis is!

Uw modem kunt u het beste als volgt beveiligen:

  1. Open een internetbrowser en voer in de adresbalk het IP-adres van uw modem in. Dit adres kunt u in de handleiding vinden.
  2. Voer een persoonlijke inlognaam en een wachtwoord in om ervoor te zorgen dat niet iedereen zomaar bij uw modem kan.
  3. Verander de productnaam van de modem. Sommige types zijn makkelijker te hacken dan andere. Als uw modem geen typenaam meer heeft, zien hackers niet dat het om zo'n modem gaat.
  4. Beveilig uw wifi-netwerk met een WPA- of WPA2-code.
  5. Kies bij encryptie voor AES of voor AES plus Tkip.

Woon- en cybercrimeverzekeringen

De ontwikkeling van slimme apparaten gaat razendsnel. Veel sneller dan die van woonverzekeringen. Sinds kort zijn er enkele cybercrimeverzekeringen voor particulieren op de markt en naar verwachting zal dat aantal de komende jaren flink toenemen. Ook zullen verzekeraars door de veranderende risico's hun woonverzekeringen moeten aanpassen. Via Leven & Geld en andere artikelen op onze website houden wij u op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Wilt u weten wat er nu al mogelijk is? Bel ons dan gerust of stuur ons een e-mail.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.