Slim sparen voor later

Wij Nederlanders houden van sparen, we zien het als een uitstekende investering. Of het nu als appeltje voor de dorst is, voor die langgekoesterde droomvakantie of om dat prachtige bootje te kunnen kopen, waarmee we na ons pensioen richting Mediterrane oorden willen varen.

Meisje met krullen en een roze spaarvarken

Sparen via een gewone spaarrekening gaat echter langzaam en levert relatief weinig op, zeker met de lage rentes van nu. Kan sparen ook sneller? Ja! En zonder risico’s. U wilt uw zuur verdiende spaarcenten immers niet in rook zien opgaan. Wij zetten een paar mogelijkheden en tips voor u op een rij. 

Geld vastzetten

Met een spaardeposito zet u uw spaargeld voor een langere periode vast op een bankrekening. De bank is daarom bereid om een hoger rentepercentage te betalen. Afhankelijk van hoe lang u uw spaargeld vastzet, kan dit voordeel oplopen tot een procent extra rente per jaar.

Veel mensen denken onterecht dat een spaardeposito alleen mogelijk is met een hoog inlegbedrag. Afhankelijk van de partij die u kiest, is de duur van de ‘vaste’ periode minimaal zes maanden en kan er al vanaf € 500 met een spaardeposito worden gestart. Ook met kleine bedragen kunt u dus voor deze vorm van sparen kiezen. 

Heeft u het geld van uw depositorekening toch eerder nodig? Dat is altijd mogelijk, al moet u wel een boete betalen als u het opneemt voor de afgesproken datum.

Doelsparen

Doelsparen is een bijzondere vorm van depositosparen. Zo kunt u bijvoorbeeld pensioensparen of koophuissparen. Ook met doelsparen zet u geld voor langere tijd vast en krijgt u een hogere rente. Het enige verschil is dat u het geld mag opnemen op het moment dat u uw doel gaat realiseren.

Jeugdsparen

Wilt u sparen voor uw kinderen, bijvoorbeeld om alvast een studiefonds voor ze op te zetten? Bijna alle Nederlandse banken bieden speciale jeugdspaarrekeningen aan. Die kunnen op verschillende manieren aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze een hogere rente bieden dan een reguliere spaarrekening of omdat ze een bonus uitkeren aan trouwe spaarders. 

Risico vs. zekerheid

Natuurlijk kunt u uw spaargeld ook gebruiken om mee te beleggen. Aan beleggen zijn echter altijd risico’s verbonden. Over het algemeen geldt: hoe hoger het verwachte rendement van de belegging, hoe groter het risico dat u loopt. Houd dit altijd in gedachten!

Omdat sparen – ook depositosparen en doelsparen – onder het zogenaamde depositogarantiestelsel vallen, loopt u met sparen zelden risico om uw geld kwijt te raken. De Nederlandse Staat staat namelijk tot een bedrag van € 100.000 per persoon per bank garant. Zou de bank failliet gaan, dan krijgt u dus maximaal € 100.000 vergoed van het Rijk.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.