Snelle e-bike is voor de wet een bromfiets

E-bikes zijn populair en ook de nieuwste telg uit de familie, de speed-pedelec of high-speed e-bike, doet het goed. Deze e-bike haalt snelheden tot maar liefst 45 kilometer per uur. Vanwege die topsnelheid heeft de overheid besloten dat er voor deze snelle e-bike vanaf 2017 andere regels gelden dan voor reguliere elektrische fietsen.

Man met een helm op een e-bike

Sinds dit jaar is de speed-pedelec of high-speed e-bike volgens de wet een bromfiets. Hoge snelheidsfietsen die sinds 1 januari 2017 zijn verkocht, hebben daarom standaard een bromfietskenteken.

Voor speed-pedelecs die voor 2017 zijn verkocht, geldt dit niet. De eigenaar ervan moet zelf een bromfietskenteken aanvragen en een verzekering afsluiten. Heeft uw speed-pedelec nog geen geel bromfietskenteken? Dan bent u in overtreding als u harder rijdt dan 25 kilometer per uur en riskeert u een boete. Verder bent u sinds 1 juli verplicht om uw snelle e-bike te minimaal te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).

Nieuwe regels

Vanaf 1 juli gelden voor speed-pedelecs alle regels die voor bromfietsen gelden en niet langer de regels voor snorfietsen. In de praktijk betekent dat de bestuurder van een speed-pedelec:

  • niet langer op het fietspad mag rijden;
  • tenminste een AM-rijbewijs moet hebben;
  • een goedgekeurde helm moet dragen
  • zich moet houden aan de volgende maximum snelheden:
    • 45 kilometer per uur op de rijbaan
    • 30 kilometer per uur op het bromfietspad binnen de bebouwde kom
    • 40 kilometer per uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom

Meer informatie

Heeft u nog geen verzekering afgesloten voor uw speed-pedelec of heeft u andere vragen over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.