Sparen, de hypotheek aflossen of lekker op reis?

Er is in mei een brutobedrag van maar liefst 22 miljard euro vakantiegeld uitgekeerd aan werknemers en uitkeringsgerechtigden in Nederland. Daarvan vloeide zo'n 9 miljard via de Belastingdienst de schatkist in. Maar wat doen we met de 13 miljard die overblijft?

Stel denkt na over huis

Daarover lopen de meningen van de onderzoekers uiteen. Volgens het Economisch Bureau van ING geven ons vakantiegeld massaal uit, dit jaar. Bijna twee op de drie ondervraagden wil de euro's laten rollen. Dat is zo'n vier procent meer dan in 2013.

De meest populaire bestemming voor ons vakantiegeld is… op vakantie gaan. Bijna 42 procent van de geïnterviewden wil het geld hieraan besteden, aldus de economen van de grootbank. Ruim twintig procent gebruikt het voor een grote aankoop, zoals een nieuw bankstel of een andere televisie en ongeveer eenderde wil ermee sparen, beleggen of aflossen.

Vakantiebudget omhoog

De website Vakantie.nl komt tot een andere conclusie en verwacht dat meer dan de helft van de Nederlanders het vakantiegeld gebruikt om mee op reis te gaan. Daarbij stijgt het budget van 935 euro (2013) naar 975 euro per persoon. Dat blijkt uit de Nationale Vakantiegeld Enquête die door een kleine 1.000 respondenten is ingevuld.

Vereniging Eigen Huis daarentegen denkt dat veel vakantiegeld in de eigen woning wordt geïnvesteerd. Uit hun onderzoek blijkt dat zeker éénderde deel van de van woningbezitters het vakantiegeld voor een groot deel gebruikt voor het aflossen van de hypotheek, onderhoud of woningverbetering. Tweederde deel van de ondervraagden zegt zeker de helft van het vakantiegeld in de eigen woning te investeren.

Sparen kost geld

Het aantal mensen dat het vakantiegeld gebruikt om de hypotheek of een andere schuld af te lossen of om mee te sparen, ligt in alledrie de onderzoeken op ruim 30 procent. Wie zegt te gaan sparen, doet dit meestal om een buffer op te bouwen. Het geld gaat naar de spaarrekening, zodat het zonder problemen opneembaar is.

Het rendement over spaargeld is echter laag. Zo laag, dat spaargeld niet meer maar juist minder waard wordt. Want hoewel de inflatie laag is, is de spaarrente meestal nog lager. En als u meer vermogen hebt dan 21.000 euro per fiscale partner, moet u er in box 3 ook nog belasting over betalen. Sparen kost dan dus geld!

Deposito's en beleggen

Gelukkig zijn er ook andere manieren om te sparen. Als u meer rendement wilt halen, kunt u kiezen voor deposito sparen. U zet uw geld dan wel voor langere tijd vast. Over het algemeen geldt: hoe langer u er niet over kunt beschikken, hoe hoger uw rente. Vooralsnog valt depositosparen onder het depositogarantiestelsel en is het tot maximaal 100.000 euro per klant per bank gegarandeerd door de overheid.

Ook beleggen wordt weer wat populairder nu de economie aantrekt. Aandelen en opties kunnen interessant zijn, maar beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Hypotheek aflossen: wat levert het op?

Als u besluit om met uw vakantiegeld uw hypotheek af te lossen, wat scheelt u dat dan in de maandlasten? Uiteraard hangt dat af van de hoogte van het bedrag aan vakantiegeld en van de hoogte van uw huidige hypotheekrente.

Stel dat u een hypotheek van 200.000 euro met een rente van 5 procent heeft en uw inkomen 50.000 euro bruto per jaar is. U betaalt dan elke maand bruto 833 euro hypotheekrente. U valt in het belastingtarief van 42 procent, waardoor uw netto maandlasten 483 euro bedragen.

Op basis van uw salaris krijgt u netto 2.320 euro vakantiegeld gestort. Als u hiermee uw hypotheek aflost, daalt de schuld naar 197.680 euro. De bruto maandlast wordt dan 823 euro en netto betaalt u voortaan 478 euro per maand. De structurele besparing bedraagt dus slechts 5 euro per maand…

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.