Starterslening vaak interessant bij eerste koophuis

Stel u bent op zoek naar uw eerste koopwoning en heeft uw oog laten vallen op een huis waarvan de aankooprijs net te hoog is. Dan kunt u in veel gevallen gebruik maken van een starterslening waardoor de woning betaalbaar wordt. 

Stel voor verhuiswagen

De starterslening wordt aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en de gemeente waar uw nieuwe huis staat. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van het huis en de maximale hypotheek die u bij de bank kunt krijgen op basis van NHG-normen.

Het voordeel van een starterslening is dat u in de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Daardoor heeft u in deze periode lagere maandlasten.

Komt u in aanmerking voor een starterslening?

Of u in aanmerking komt voor een starterslening en hoeveel u maximaal kunt lenen, hangt af van uw inkomen, de gemeente waar uw nieuwe huis staat en de koopprijs van de woning. De regels voor een starterslening kunnen verschillen per gemeente of provincie. Via de onderstaande link kunt u controleren of de gemeente van uw keuze een starterslening mogelijk maakt en welke voorwaarden er zijn gesteld.

Controleer starterslening in uw gemeente

Stappenplan Starterslening

Het aanvragen en verkrijgen van een starterslening is een proces dat bestaat uit verschillende stappen.   

  • Stap 1: Is een starterslening mogelijk in uw gemeente, dan dient u als eerste u daar aan te melden. Uw gemeente bepaalt of u in aanmerking komt voor de starterslening. Als dat het geval is, krijgt u van hen de SVn-aanvraagset. Stuur het originele aanvraagformulier en alle benodigde informatie naar SVn. Na ontvangst neemt SVn uw aanvraag in behandeling. 
  • Stap 2: Als de bij de aanvraag aangeleverde stukken akkoord zijn, maakt SVn een financiële beoordeling. Op basis van deze beoordeling informeert SVn de gemeente over de hoogte van de toe te kennen starterslening. De gemeente geeft op basis van deze beoordeling een toe- of een afwijzing. Wordt de starterslening aan u toegewezen, dan ontvangt u een zogenaamde toewijzingsbrief. 
  • Stap 3: Met de toewijzingsbrief gaat u naar uw bank of een andere geldverstrekker. Deze geldverstrekker maakt een offerte voor de eerste hypotheek. Het totaalbedrag van de eerste hypotheek en de starterslening vormen samen het bedrag dat u nodig heeft om de woning te kunnen kopen. 
  • Stap 4: U stuurt binnen vier weken na ontvangst van de toewijzingsbrief een kopie van de ondertekende offerte en documenten van de bank naar SVn. U ontvangt vervolgens van SVn de offerte voor de starterslening. Deze offerte stuurt u ondertekend weer terug naar SVn. 
  • Stap 5: Als SVn alle stukken getekend retour heeft, worden de aktestukken opgemaakt en naar uw notaris gestuurd. Zodra u de hypotheekakte en startersleningakte bij de notaris heft ondertekend is de hele aanvraagprocedure rond.

Bent u van plan uw eerste huis te kopen en wilt u meer weten over de starterslening en uw financieringsmogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.