Testament: wie erft wat?

Uw wensen over de verdeling van de erfenis kunt u niet via een wilsverklaring vastleggen. Dat zijn zaken die u met een testament moet regelen. 

Testament

Zonder testament wordt bij overlijden de wettelijke verdeling van de erfenis uitgevoerd. Uw echtgenoot of geregistreerd partner en andere familieleden zijn dan uw erfgenamen. Als er geen wettelijke erfgenamen zijn, gaat uw gehele nalatenschap naar de staat.

Echtgenoten en geregistreerd partners

Bent u getrouwd, geregistreerd partner van elkaar, dan wordt de erfenis verdeeld in een partnerdeel eventueel aangevuld met één of meerdere kindsdelen. Kindsdelen komen niet direct in handen van de kinderen, maar gaan vrijwel altijd naar de langstlevende partner. De kinderen krijgen wel een vordering op de erfenis, die pas na haar of zijn overlijden wordt verrekend.

Samenwoners

Woont u samen en heeft u een samenlevingscontract? Dan is uw partner niet automatisch uw erfgenaam! Binnen het samenlevingscontract kunt u namelijk de verdeling van de erfenis niet vastleggen. Als u komt te overlijden, dan gaan uw bezittingen naar uw familie, niet naar u partner. Als u dit anders wilt, moet u een testament laten opstellen door de notaris.

Huwelijkse voorwaarden

Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan is het verstandig die voorwaarden en uw testament elke vijf jaar tegen het licht houden. Niet alleen vanwege wetswijzigingen, ook omdat er in uw vermogenssituatie veranderingen kunnen ontstaan die nadelige effecten kunnen hebben op de verdeling van de erfenis volgens de bepalingen in uw testament.

Meer informatie

Zoals gezegd heeft u de diensten van een notaris nodig als u een testament wilt laten opstellen, Een notaris is echter zelden op de hoogte van uw gehele financiële situatie en mag vaak niet doorvragen. Die beperking geldt niet voor ons. Neem daarom gerust contact met ons op als u vragen heeft over het regelen van uw nalatenschap.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.