Toerritten en rally’s rijden? Check uw autoverzekering!

De echte liefhebber weet: een rally maakt autorijden nóg leuker dan het al is. Voor wie er graag op uit trekt in zijn bolide, geeft een toer het ultieme gevoel van avontuur. Wat zijn de leukste routes, waar moet u aan denken wanneer u deelneemt aan een toer of rally en hoe dekt u zich op de beste manier in tegen mogelijke schade? Leven & Geld zocht het voor u uit.

Binnen kant oldtimer

De bekendste rally van Nederland is ongetwijfeld de Tulpenrally. Deze rally is tevens de oudste van Nederland, al in 1948 vond de eerste editie plaats. De Britten Wharton en Cooke waren de eerste winnaars in hun Ford Anglia. Doel van de rally was (en is) de route binnen een voorgeschreven tijd af te leggen. Let op: niet sneller, maar ook niet langzamer.

Tegenwoordig zijn het vooral de klassieke toertochten die mensen trekken, met veel behendigheidsproeven en misschien een kort sprintje. Gezelligheid en verhalen uitwisselen zijn ook erg belangrijk.

Het wedstrijdelement bestaat vaak uit een schoonheidsprijs en een lekker flesje wijn voor de meest behendige coureur. Voor de paar ‘harde’ rally’s in Nederland, waar het gas nog heel diep wordt ingetrapt, dient u in het bezit te zijn van een licentie voordat u de helm en de raceoveral mag aantrekken.

Veilig & verzekerd toeren

Wilt u deelnemen aan een toertocht of rally? Neem dan van tevoren uw autoverzekering goed door. Of vraag uw adviseur in hoeverre uw ‘gouden koets’ is verzekerd tijdens het evenement. Loopt u tijdens de tour of rally schade op? Dan kan het gebeuren dat uw verzekering de schade niet dekt. En dat geeft een bittere nasmaak.

Er is namelijk geen eenheid wat betreft het vergoeden van schade tijdens een tocht of rally. Verzekeringsmaatschappijen zijn vrij om een dekkingsbeperking te hanteren in de WA-dekking van uw auto. Alhoewel de meeste verzekeraars geen onderscheid maken tussen het dagelijkse gebruik en een toer, is het toch raadzaam dit goed te checken voordat u deelneemt aan een auto-evenement. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een verzekeraar niet uitkeert bij behendigheidswedstrijden of snelheidsritten, waarbij het risico op schade groter is.

Tip

Heeft u een tour of rally op het oog? Neem dan van tevoren contact op met de organisatoren. Het is niet ongebruikelijk dat zij een collectieve verzekering afsluiten of uw polis voor u nakijken. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.