Goed verzekerd op vakantie

Uw geld verzekerd in het buitenland

Op vakantie zijn er eigenlijk drie manieren van betalen. U betaalt cash, met uw bankpas of met uw creditcard. Maar wat is eigenlijk de veiligste manier om te betalen? En wat moet u doen wanneer uw betaalmiddelen worden gestolen in het buitenland?

Man en vrouw aan het winkelen

Veel mensen nemen contant geld mee op vakantie, zodat ze altijd zeker zijn dat ze iets kunnen betalen mocht de bankpas of creditcard niet werken. Zeker binnen Europa is het niet noodzakelijk om grote bedragen mee te nemen. Experts raden het juist af. Tegenwoordig kunt u in heel Europa geld opnemen, zonder dat u hiervoor extra pinkosten hoeft te betalen. Daarnaast zijn pinautomaten in Europese landen eenvoudig te vinden.

Verzekering contant geld

Met een grote som geld in uw portemonnee loopt u meer risico op diefstal en verlies. Contant geld is meestal tot een beperkt bedrag verzekerd binnen een (doorlopende) reisverzekering. In geval van schade moet u wel kunnen aantonen dat u het geld bij u had (bijvoorbeeld door middel van een pinbewijs). Verder moet u altijd aangifte doen bij de lokale politie.

Er kunnen per reisland verschillen zijn in het maximum bedrag dat is gedekt door uw reisverzekering. Zo werd vorig jaar de maximale dekking voor Griekenland verhoogt in verband met de problemen daar door de crisis.

Bankpas

Gaat u in Nederland of binnen Europa op vakantie? Dan is betalen met uw bankpas de ideale manier. U minimaliseert de kans op verlies en diefstal van geld.

Gaat u buiten Europa op vakantie? Zorg er dan wel voor dat uw pas op ‘werelddekking’ ingesteld staat in plaats van de standaard ‘Europadekking’. Als u dit niet instelt, werkt uw pas buiten Europa niet.

Het kan gebeuren dat uw pas op vakantie kapot gaat, wordt gestolen of dat u uw pas verliest. In geval van verlies en diefstal is het van groot belang om de pas zo snel mogelijk te laten blokkeren. Dit kunt u eenvoudig doen via de Bankpassen Meldcentrale. Sla het telefoonnummer van de centrale (+31883855372) voor vertrek op in uw telefoon. Na het blokkeren is het verstandig om bij de lokale politie aangifte te doen.

Is uw pas gestolen en zit u zonder geld? Veel banken bieden de mogelijkheid tot emergency cash. U belt uw bank en na een strenge controle kunt u met uw identificatie bij een lokale bank geld ophalen.

Creditcard

Een creditcard is meestal wereldwijd geldig en heeft in veel gevallen ook een aankoopverzekering. Daarmee zijn de producten die u met uw creditcard aanschaft voor een bepaalde periode verzekerd voor diefstal, schade en verlies. Wel zo handig op vakantie!

Is uw creditcard gestolen of bent u hem verloren? Neem dan direct contact op met de meldcentrale van uw creditcard aanbieder. Wij raden u aan het telefoonnummer hiervan voor vertrek op te slaan in uw telefoon.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.