Vakantieplanning: niet alleen leuk, ook erg nuttig

Het is zomer! Grote kans dat u de keuze voor uw vakantiebestemming al heeft gemaakt en dat betekent dat de voorpret kan beginnen! Wij Nederlanders doen graag het nodige aan research voordat we op reis gaan. Een goede vakantieplanning gaat echter verder. En dat is vaak erg nuttig.

Gezin rent op strand

Bij het plannen van onze vakantie staan we liever niet stil bij wat er eventueel mis kan gaan. Jaarlijks krijgen echter tienduizenden Nederlanders tijdens hun vakantie te maken met onvoorziene gebeurtenissen. Denk aan autopech, schade, diefstal of een ongeval, waardoor ze bij de dokter of in het ziekenhuis belanden. Dat is al vervelend genoeg. Maar als zo’n voorval ook nog financiële gevolgen heeft, is dat dubbel zuur.

Nederlanders lopen liever geen risico als ze op vakantie gaan. Bijna 80% van alle buitenlandse vakanties is verzekerd via een doorlopende reisverzekering. Heeft u er ook een? Eenmaal afgesloten, kijken de meeste mensen niet meer om naar hun doorlopende reisverzekering en vertrouwen ze erop voldoende verzekerd te zijn. Toch is het verstandig om voor elke vakantie even te controleren of uwe reisverzekering nog wel aansluit bij uw vakantieplannen.

Goed voorbereid

René, zijn vrouw Janine (37) en hun kinderen Paul (9) en Sofie (6) kijken reikhalzend uit naar de zomervakantie. Voor het eerst in jaren verruilt het gezin hun vertrouwde vakantiestek in de Brabantse bossen voor een zonovergoten camping in Zuid-Frankrijk. “Nu de kinderen wat groter zijn, vinden we het tijd om er wat verder op uit te trekken”, vertelt René. “We hebben in de eerste twee weken van augustus een stacaravan in de Languedoc gehuurd en rijden op de terugweg via de Côte d’Azur en Lyon naar Parijs om daar nog aantal dagen door te brengen. Nee, niet alleen in Disneyland, ook om cultuur op te snuiven in de stad zelf”, zegt hij lachend.

René vindt het belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan. “Zeker nu we met kinderen reizen, vind ik het verstandig om wat meer te plannen. Dus zijn we op internet al de nodige informatie aan het verzamelen en hebben de kinderen in de bibliotheek boeken geleend over Zuid-Frankrijk en Parijs. Omdat we onze tablets meenemen, hebben we ook allerlei praktische apps gedownload. Echt handig!”

Verzekeringscheck

Ook als het om de verzekeringen gaat, is René een man van een goede voorbereiding. “Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren, maar wanneer je met kinderen reist moet je goed voorbereid zijn. Een vriend van mij heeft twee jaar geleden tijdens zijn vakantie autopech gehad. Heel vervelend natuurlijk, maar het ergste was nog dat hij niet goed verzekerd was in het buitenland. Dat heeft hem veel geld gekost.”

Daarom besluit René om contact op te nemen met zijn adviseur Hans om de reisverzekering door te nemen. Die stuurt hem een mailtje waarin hij de belangrijkste controlepunten op een rij heeft gezet. Daarbij gaat het onder andere over het aantal personen dat onder de verzekering valt, het dekkingsgebied (Europa of de wereld), een eventuele dekking voor autopech. Verder adviseert hij René om te kijken naar de waarde van de bagage,  dure apparatuur en een eventuele dekking voor cash geld.

Hij vraagt René ook zijn zorgverzekering te controleren met oog op medische kosten in het buitenland. Tot slot wijst hij hem erop dat er vaak andere voorwaarden gelden voor een compleet geboekte reis dan voor een samengestelde reis, waardoor ook de annuleringsverzekering nog even tegen het licht moet worden gehouden.

Pechhulp en medische dekking

René besluit daarop om toch nog maar even met Hans te bellen. “Tijdens ons gesprek bleek dat onze doorlopende reisverzekering geen dekking had voor pechhulp. We zijn lid van de Wegenwacht en dat was voor vakanties in Nederland genoeg. Een Europadekking met een goede  vervangend vervoerregeling in de doorlopende reisverzekering was in ons geval veel aantrekkelijker dan een uitbreiding van onze Wegenwachtservice.”

Omdat de reisverzekering voor Europa dezelfde dekking biedt als voor Nederland, is die in de basis prima. “Hans moest alleen wel even nalijken of ook losse onderdelen, zoals het hotel in Parijs en de excursies die wij ter plekke zouden boeken, bij onverwacht annuleren zouden worden vergoed. Dat is namelijk niet bij elke reisverzekering het geval.”

“En toen hij ook onze zorgverzekeringen had bestudeerd, adviseerde hij om onze reisverzekering uit te breiden met een medische dekking. Dit jaar hebben wij onze aanvullende verzekeringen namelijk beperkt, waardoor ook bepaalde medische kosten in het buitenland minder goed zijn verzekerd. Hij vertelde me verder dat we zelfs ons eigen risico kunnen claimen op die medische dekking, mochten we in Frankrijk zorg nodig hebben. Ik wist helemaal niet dat dit mogelijk was!”

Controleren loont

Wanneer u vaker dan één keer per jaar of langer dan twee weken op vakantie gaat, bent u in veel gevallen goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor veel Nederlanders is dit daarom de beste optie. Met een doorlopende reisverzekering bent u het hele jaar door verzekerd.

Niet zelden vergeten mensen dat een doorlopende reisverzekering ook geldt voor een korte trip in eigen land of vlak over de grens, mits er sprake is van een boeking en/of een overnachting. Bewaar uw bonnetjes dus als u spontaan ergens blijft overnachten of wanneer u niet heeft geboekt.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.