Veilig onderweg in de winter

Rijden in de herfst en de winter brengt andere risico’s met zich mee dan rijden in het voorjaar of de zomer. De weersomstandigheden zorgen al snel voor gladde wegen, kunnen uw zicht beperken en vragen meer van uw auto. 

Auto in de sneeuw

Winterweer vraagt niet alleen meer van uw voertuig, maar ook van u als chauffeur. De belangrijkste tip? Zorg dat u goed uitgerust bent als u achter het stuur gaat en neem tijdens lange ritten meer pauzes dan u normaal zou doen. Houd ook wat meer afstand op uw voorliggers dan u normaal gesproken doet.

Slipcursus: goed voor veiligheid én premie

Plotseling remmen op gladde wegen kan gevaarlijke situaties opleveren. Het volgen van een slipcursus is daarom voor elke bestuurder een goed idee. Tijdens zo'n cursus leert u precies hoe uw auto reageert en hoe u deze veilig uit een slip haalt. En wist u dat een aantal verzekeraars korting geeft op de premie van uw autoverzekering als u een slipcursus heeft gevolgd?

Goed om te weten

  • Zet uw auto in de winter niet op de handrem. Deze kan namelijk vastvriezen.
  • Giet geen heet water over uw bevroren autoruit. Dit kan leiden tot ruitbreuk.
  • Voorkom dat uw deuren dichtvriezen door de rubbers te behandelen met een siliconenspray of ze in te smeren met vaseline.

Auto winterklaar

Winterbanden zijn altijd aan te raden, in sommige landen zijn ze zelfs verplicht. Het winterklaar maken van uw voertuig houdt echter meer in dan alleen dat. Geef uw auto tijdig een winterbeurt, laat sterretjes in uw voorruit repareren, check uw bandenspanning, zorg voor goed werkende ruitenwissers en zorg ervoor dat u genoeg motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof hebt. 

Let op: het koude winterweer eist veel van uw accu. Niet voor niets is een kapotte accu de meest voorkomende vorm van winterpech. Laat uw accu bijtijds controleren.

Wintersport? Vergeet dan niet uw:

  • Winterbanden
  • Sneeuwkettingen
  • Fluorescerende vestjes
  • Reservelampjes
  • Voorruitfolie of anti-ijsdeken
  • Dekens en voldoende eten en drinken, voor in het geval van pech of file

Gaat u binnenkort op wintersport? Loop dan deze uitgebreide checklist nog even door.

Als u toch aan het voorbereiden bent, controleer dan meteen uw autoverzekering. Hulp nodig? Wij adviseren u graag! Neem hiervoor contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.