Veilig wonen: inbraak voorkomen én verzekeren

Het zal je maar gebeuren. Tijdens zijn vakantie zag een man uit Leeuwarden ‘live’ hoe twee inbrekers een laptop en diverse sieraden uit zijn huis probeerden te stelen. Doordat zijn beveiligingscamera’s hem waarschuwden, kon hij bijtijds de politie inschakelen. Die hield de inbrekers aan vlak voor zij weer wilden vertrekken.

Inbraakbeveiliging montage camera

Fantastisch natuurlijk, die nieuwe techniek. Maar het is uiteraard nog veel beter om inbrekers uit uw huis weren! Door goed hang- en sluitwerk te monteren, bijvoorbeeld. Maar hoe weet u wat u precies moet kiezen?

Politiekeurmerk en BORG-certificering

Om u hierbij te helpen, is in nauwe samenwerking met de politie het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) ontwikkeld. Let hier dus op bij aanschaf van sloten, scharnieren en ander hang- en sluitwerk. Daarnaast is er de BORG-certificering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit is een keurmerk voor bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in inbraakbeveiliging.

Korting op premie

Veel verzekeraars geven u korting op de premie van uw inboedelverzekering als uw huis voldoet aan de voorwaarden van het PKVW of die van de BORG-certificering. Op de websites van het PKVW en van het CCV leest u meer over de voorwaarden. 

Alarminstallatie

Wie nog een stap verder wil gaan, kan een alarminstallatie laten plaatsen. De meest gebruikelijke hebben raam- en deurcontacten, waardoor het alarm afgaat als iemand zich toegang probeert te verschaffen tot uw woning. Daarnaast kunnen er bewegingssensoren en camera’s worden geplaatst.

Ook met een alarminstallatie komt u vaak in aanmerking voor premiekorting. Maar pas op: is er ingebroken terwijl het alarm niet was ingeschakeld en er niemand thuis was, dan kan dat mogelijk gevolgen hebben voor de uitkering van de verzekering!

Gelegenheidsdieven

Hoe goed ons huis ook is beschermd, vaak zijn we zelf medeschuldig aan een inbraak. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven, die geen kans onbenut laten. Sluit uw huis daarom altijd geheel af als u weg gaat. Ook als u alleen maar een kopje koffie gaat drinken bij de buren of even de hond uitlaat. Vaak hebben inbrekers aan een paar minuten genoeg om hun slag te slaan.

Wat is er verzekerd?

Mocht er toch bij u worden ingebroken, dan kunt u de schade van de gestolen spullen verhalen op uw inboedelverzekering. Houd er wel rekening mee dat er voor sommige kostbare spullen – zoals bijvoorbeeld sieraden en kunst – maximale bedragen gelden. Zijn die niet voldoende, dan is het verstandig om een aparte kostbaarhedenverzekering af te sluiten.

In principe is uw inboedel verzekerd tegen de nieuwwaarde. Veel verzekeraars hanteren echter zogenoemde afschrijvingstabellen. Daardoor kan het zijn dat u voor bepaalde spullen na bijvoorbeeld drie of vijf jaar nog slechts de dagwaarde vergoed krijgt.

Meer informatie

Heeft u vragen over uw inboedelverzekering, wilt u weten of u in aanmerking komt voor korting of bent u op zoek naar meer informatie over een kostbaarhedenverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.