Goed verzekerd op vakantie

Verzekering van uw voertuig in Europa

Met eigen vervoer op vakantie geeft een bepaalde rust. U heeft alles altijd bij de hand en u kunt gaan en staan waar u wilt. Maar of u nu met uw auto, motor of camper op vakantie gaat, bereid u wel goed voor.

Auto voor de caravan op de camping

Niet overal in Europa gelden namelijk dezelfde wetten en regels voor verkeersdeelname. Ook gelden in verschillende Europese lidstaten andere voorwaarden voor spullen die u verplicht bij u moet hebben, zoals bijvoorbeeld een fluoriserend hesje of een 'papieren' groene kaart.

Autopapieren op orde

Ondanks dat een internationaal rijbewijs in Europa niet noodzakelijk is wanneer u zelf met uw eigen voertuig op pad gaat, is het soms het overwegen waard. Mocht u in het buitenland door omstandigheden een auto moeten huren, dan  kan dat in sommige landen alleen als u een internationaal rijbewijs kunt tonen. Controleer voor vertrek de regels van de landen die u aandoet op weg naar uw vakantiebestemming.

Groene kaart

Naast uw rijbewijs is ook uw verzekeringsbewijs essentieel om mee te nemen. De welbekende groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Mocht u betrokken raken bij een verkeersongeluk, dan bent u in sommige landen verplicht om uw groene kaart op zak te hebben.

Steeds meer verzekeraars sturen een digitaal verzekeringsbewijs of een groene kaart op creditcard formaat. Deze opties worden echter niet in alle landen geaccepteerd. U kunt meestal bij uw verzekeraar een geprinte versie opvragen. Neem naast uw verzekeringsbewijs ook altijd een Europees Schadeformulier mee. Zo weet u zeker dat u alles bij de hand heeft.

Verzekering inzittenden

Meestal gaat u niet alleen op vakantie, maar trekt u erop uit met uw gezin of vrienden. Hoe voorzichtig u ook bent, een ongeluk in het verkeer is niet altijd te voorkomen. Uw basis WA, WA-plus of all-risk autoverzekering dekt de schade aan de tegenpartij en aan uw voertuig, maar niet de letselschade en schade aan bagage van inzittenden. Controleer voor vertrek of u een schade- of ongevallen inzittendendekking heeft afgesloten bij uw autoverzekering.

Rechtsbijstand buitenland

Heeft u een verkeersregel of wet overtreden waardoor een ongeluk tot stand is gekomen, dan komt u hoogstwaarschijnlijk in aanraking met justitie. Zeker in het buitenland is het dan van groot belang dat u wordt bijgestaan door professionals. Veel Nederlanders hebben een rechtsbijstand dekking voor verhaalschade bij hun autoverzekering, maar deze biedt geen juridische bijstand in het buitenland. Voor enkele euro’s per maand heeft u dit geregeld. 

Pechhulp en vervangend vervoer

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u pech onderweg krijgt of dat uw auto betrokken raakt bij een ongeluk. In het slechtste geval kunt u niet meer verder rijden en is vervangend vervoer noodzakelijk. Daarnaast moet uw auto worden gerepareerd of teruggebracht naar Nederland. Een goede pechhulpverzekering of dekking voor pechhulp binnen uw reisverzekering biedt dan oplossing. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars geen dekking bieden wanneer het APK-keuringsbewijs is verlopen. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.