De meest geclaimde bagageschade in 2015 was – niet geheel verrassend – de smartphone. Van alle claims betrof 19% een mobiele telefoon. Tablets en e-readers nemen met 16% de tweede plek in, gevolgd door brillen en zonnebrillen (14%), camera’s (12%) en laptops (7%).
Schade vaak niet of beperkt verzekerd
Wist u dat deze ‘schadetoppers’ door veel verzekeraars maar voor een beperkt bedrag worden verzekerd? Binnen reisverzekeringen gelden namelijk beperkte maximumbedragen voor deze zaken. De verschillen tussen maxima die verzekeraars hanteren zijn groot, van geen dekking tot maximum € 1.000.
Reis-, inboedel- of kostbaarhedenverzekering?
Waardevolle spullen die u meeneemt op vakantie kunnen op verschillende manieren zijn verzekerd. Via de bagagedekking van uw reisverzekering, via de buitenhuisdekking van uw inboedelverzekering of via een specifieke kostbaarhedenverzekering.
Voor deze verzekeringen gelden meestal verschillende dekkingen en voorwaarden. Zo is de nieuwwaarde maar voor een beperkte periode verzekerd en zijn uw spullen buiten Europa niet altijd gedekt. Om onaangename verrassingen te voorkomen is het raadzaam voor vertrek te controleren hoe uw kostbare zaken zijn verzekerd en of er polissen moeten worden aangepast.
Eigen schuld, dikke bult?
Voorkomen is beter dan genezen. Door goed op uw spullen te letten, kunt u diefstal of schade in veel gevallen voorkomen. Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars eisen stellen voordat zij uitkeren. Vergeet u de deur van uw vakantiehuisje op slot te doen? Zet u uw tas naast u op de grond? Wordt uw tablet uit uw auto gestolen? Dan bent u bij de meeste verzekeraars niet gedekt. Wees op vakantie dus extra zuinig op uw spullen en laat kostbaarheden niet onbeheerd achter.