Voorkomen is beter dan genezen

De laptop en iPad van Bart en Anna hadden niet alleen geldwaarde. Op de apparaten stonden immers dierbare foto’s en andere persoonlijke documenten. Ook al wordt uw claim in het geval van diefstal toegewezen, data met een emotionele waarde is onbetaalbaar. Leven & Geld zet daarom een aantal tips voor u op een rij, zodat u uw gegevens, foto’s en belangrijke documenten op de meest veilige manier kunt bewaren.

Toetsenbord met een back up toets

De eerste en direct meest belangrijke tip luidt: bewaar uw gegevens nooit op slechts één apparaat. Wordt het gestolen of gaat het kapot, dan bent u alles kwijt. Onze laptop, telefoon en tablet staan boordevol met contactgegevens, agenda-items, foto’s en video’s waar we veel waarde aan hechten. Informatie die ook erg moeilijk te vervangen is. Maak daarom regelmatig een back-up van deze data. Dit kan op verschillende manieren.

Offline

Een externe harde schijf is een populaire manier om back-ups te maken. Zo’n harddisk is heel eenvoudig te koppelen aan een laptop, tablet op telefoon. Vervolgens is het gewoon een kwestie van data kopiëren. Het voordeel van een externe harde schrijf is dat u deze kunt gebruiken om de gegevens van verschillende apparaten op te slaan. Ook is het geheugen vaak zo groot, dat u er de data van alle gezinsleden prima op kwijt kunt. Let op: bewaar uw externe harde schijf niet thuis. Mocht er brand ontstaan, dan bent u niet alleen uw laptop, telefoon of tablet kwijt, maar ook uw back-up.

Online

Een online back-up werkt in principe op een vergelijkbare manier als een externe harde schijf. Ook hier kunt u data van verschillende apparaten naartoe kopiëren. Het verschil is dat uw data op de server van een extern bedrijf wordt geplaatst. Onder andere KPN, Amazon, Microsoft en Apple zijn bekende aanbieders van online back-ups. Een andere online mogelijkheid, ideaal voor privacygevoelige informatie, is de digitale kluis. Hierin kunt u online belangrijke gegevens opslaan. Denk aan een kopie van uw paspoort, bankpas, verzekeringspapieren en belangrijke wachtwoorden. Er zijn zelfs aanbieders die u deze belangrijke gegevens op afstand kunnen toesturen, bijvoorbeeld wanneer u in het buitenland wordt bestolen en dus zonder geld en uw paspoort komt te zitten.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.