Voorspoedige start op de woningmarkt

Ilse en Erik kennen elkaar van hun studie en wonen inmiddels drie jaar samen in een huurflatje. Omdat de wijk niet helemaal naar hun zin is én omdat de flat klein is, willen ze graag verhuizen. Het liefst naar een koopwoning, maar kan dat wel?

Stelletje met trap in hun hand

“We hebben inmiddels allebei een vaste baan”, vertelt Ilse. “Daar zijn we heel blij mee, zeker gezien de huidige arbeidsmarkt. Maar hoewel we niet slecht verdienen, kunnen we geen hoge hypotheek afsluiten, omdat de banken nu eenmaal strenge normen hanteren. Terwijl we de hogere woonlasten best kunnen dragen, we hebben immers nog geen kinderen.”

Bijkomende kosten

Het huis waar ze hun oog op hebben laten vallen, kost na onderhandelen € 180.000. “Daar komen nog wel de nodige kosten bij”, weet Erik. “Hypotheekadvies en -bemiddeling, belasting, taxatie, notariskosten, al met al snel zo’n € 8.500. Verder moeten we een busje huren voor de verhuizing. En hoewel we niets hoeven te verbouwen, hebben we wel de nodige kluskosten. Maar bij de bank kunnen we maximaal € 135.000 lenen.”

Ilse en Erik zijn bij uitstek kandidaten voor een starters-lening. Daarmee kunnen zij het verschil overbruggen tussen de prijs van het huis dat ze willen kopen en het bedrag dat ze maximaal kunnen lenen. Omdat ze allebei hoogopgeleid zijn en aan het begin van hun carrière staan, is de kans groot dat zij voor een starterslening in aanmerking komen. De gemeente waar hun toekomstige huis staat, moet dan wel deelnemen aan de regeling.

Schenking

Daarnaast willen zowel de ouders van Ilse als die van Erik hun kinderen graag helpen bij het kopen van een huis. Ze hebben voldoende geld op hun spaarrekeningen om elk een schenking van € 15.000 te doen. Met dat geld kunnen hun kinderen niet alleen het nieuwe huis opknappen en een erkende verhuizer inhuren, maar valt ook hun starters-lening lager uit.

Kosten  
Aankoopprijs woning € 180.000
Hypotheekkosten € 2.750
Overdrachtsbelasting € 3.600
Taxatiekosten € 450
Notariskosten € 800
Kosten NHG € 1.600
Verhuiskosten € 1.300
Kluskosten € 1.500
Totaal € 192.000
   
Financiering  
Hypotheek bij de bank € 135.000
Schenking ouders € 30.000
Starterslening € 27.000

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.