Vrijheid troef: eropuit met de camper

Het is de droom van veel Nederlanders die van reizen, vrijheid en natuur houden: een eigen camper. Geen wonder dat er in ons land steeds meer kampeerauto's bijkomen. Volgens de Bovag waren het er in januari 2014 meer dan 85.000. 

Vakantie camper aan het water

Ook Hanny (43) en Paul (45) van Velden zijn sinds een paar jaar de trotse bezitters van een camper. Inmiddels hebben ze er al heel wat kilometers mee gemaakt en veel prachtige plekken in Europa bezocht.

"Onze camper is onze vrijheid", zegt Hanny. "Op het moment dat we ermee wegrijden, glijden alle dagelijkse zorgen van me af. Ik vind 'ouderwets' kamperen in een tent trouwens ook nog altijd heerlijk. Het is wat meer werk, maar in een tent heb je nog meer het gevoel buiten te leven. Maar ja, ik kom dan ook uit echte kampeerdersfamilie en Paul helemaal niet", lacht ze.

Doorlopende kosten

De belangrijkste doorlopende kosten van een camper zijn wegenbelasting, verzekering, winterstalling en onderhoud. Paul: "Reken voor de winterstalling op € 250 tot 350 euro. Een grote beurt inclusief APK-keuring kost gemiddeld tussen de € 400 en 500, een kleine beurt zo'n € 200. Veel camperbezitters kiezen ervoor om de camper elk jaar een grote beurt te geven, maar voor wie niet veel kilometers maakt, volstaat het om dit om het jaar te doen."

Kampeerautotarief Wegenbelasting

De kosten van de wegenbelasting vallen mee. "Er is namelijk een speciale regeling voor campers, waardoor je maar een kwart van de reguliere belasting betaalt", vertelt Hanny. "Maar pas op: de aantekening 'kampeerauto' op het kentekenbewijs is niet voldoende om van dit speciale tarief gebruik te kunnen maken, de camper moet ook voldoen aan een aantal eisen wat betreft de inrichting en de ombouw."

Meer over het kampeerautotarief 

Verzekering

De kosten van de verzekering hangen af van het gewicht en eventueel van de waarde van de camper.  "Wij hebben gekozen voor een casco-dekking met inboedelverzekering, zodat ook de huisraad is gedekt, evenals stormschade, inbraak en vandalisme. Die verzekering kost per jaar 250 euro. Onze caravan hebben we vroeger ook altijd apart verzekerd. Lang niet iedereen weet het, maar een caravan is alleen verzekerd op de autopolis als hij is aangekoppeld en dan slechts voor het WA-deel!"

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.